skip to Main Content
Politieke oplichter Luis Barcenas op borgtocht uit de Spaanse gevangenis

Politieke oplichter Luis Barcenas op borgtocht uit de Spaanse gevangenis

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

barcenas1MADRID – Luis Barcenas is na iets minder dan twee jaar uit de gevangenis. Dit gebeurde nadat diverse familieleden de 200.000 euro borgtocht ophoesten en deze betaalden aan het openbaar ministerie. De ex penningmeeseter van de Partido Popular (PP) moest 19 maanden gelden de cel in vanwege verduistering, belastingontduiking en fraude, iets waar hij nog steeds van verdacht wordt in een rechtszaak die nog steeds onderzocht wordt.

Luis Barcenas, de man met tientallen miljoenen op diverse bankrekeningen in het buitenland, kon na 19 maanden celstraf eindelijk de hekken achter zich sluiten en van een gedeeltelijke vrijheid gaan genieten. Rechter Ruz had eerder al besloten dat Barcenas na een betaling van 200.000 euro op vrije voeten zou kunnen komen te staan waarna diverse familieleden niet aarzelden en meteen geld overmaakten naar het openbaar ministerie.

Zelf heeft Barcenas nog tientallen miljoenen euro’s op buitenlandse bankrekeningen staan maar daar mag hij niet aankomen van de rechter. dat zette Barcenas in een moeilijk vaarwater maar zijn familie en vrienden wisten al snel het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen voor zijn gedeeltelijke vrijheid. Het is gedeeltelijk want Barcenas moet zich elke maandag, woensdag en vrijdag melden bij de politie en uiteraard mag hij het land niet uit.

Vrij en blij

Direct na vrijstelling kwam hij al in aanraking met tientallen verslaggevers die hem stonden op te wachten buiten de gevangenis. Meteen had hij goede woorden over voor zijn familieleden die het geld bij elkaar hadden gekregen voor zijn vrijstelling maar ook had hij woorden voor zijn oude politieke partij, de PP en speciaal voor president Mariano Rajoy. Zo zei Barcenas dat hij het advies van Rajoy had opgevolgd door sterk te zijn. Of dat echt gemeend was of zwaar met ironie beladen is moet nog worden gezien. Barcenas weet natuurlijk veel van de politieke partij en het geld wat er in omgaat en uiteraard is de PP dan ook bang dat hij nog meer zal gaan praten. Zeker omdat de PP hem als een baksteen heeft laten vallen nadat hij de gevangenis in is gegaan op 27 juni 2013.

Barcenas moest zich na het verlaten van de gevangenis, als eerste presenteren bij de rechter Ruz die hem bevestigde dat de 200.000 euro waarborgsom was betaald en door wie dat was gedaan. Daarna kreeg Barcenas te horen dat hij zich driemaal moet melden, elke maandag, woensdag en vrijdag.

Verdacht van miljoenenfraude

Bárcenas wordt er nog steeds van verdacht meer dan 47 miljoen euro voor de belasting verstopt te hebben gehad op Zwitserse bankrekeningen. Van veel, of zeg maar alles, van deze miljoenen is niet bekend wat de herkomst is. Daarnaast heeft Bárcenas en geheime boekhouding bijgehouden met daarin vermeld zwarte betalingen in enveloppen aan hoogstaande PP leden waaronder enkele huidige ministers en ook de minister president Rajoy. Uit voorzorg en vanwege ontsnappingsgevaar werd Barcenas op 27 juni 2013 opgenomen in de gevangenis nabij Madrid.

Partido Popular (PP)

Zijn oude politieke partij de PP zal wel heel nerveus zijn op dit moment want Barcenas zal zeker nog over meer informatie beschikken waarbij diverse hoogstaande politici betrokken zullen zijn. Op dit moment heeft Barcenas veel ontkend en niet zo heel veel informatie vrijgegeven maar om te voorkomen dat hij straks wellicht weer de cel in moet kan het wel eens zo zijn dat hij meer gaat praten. De toekomst zal het zien. Een ding is zeker, de vrijstelling van Barcenas is voor de PP in een verkiezingsjaar niet echt goed nieuws – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken