skip to Main Content
Leiders PSOE en Podemos nog dit weekend rond de tafel om een mogelijke regeringscoalitie te vormen

Leiders PSOE en Podemos nog dit weekend rond de tafel om een mogelijke regeringscoalitie te vormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

sanchez-iglesias1aMADRID – Nu de premier in functie Mariano Rajoy heeft aangegeven dat hij nu niet in staat is een regering te vormen, zijn de PSOE en Podemos in actie gekomen om tot een mogelijke overeenkomst te komen om een coalitieregering te vormen. Pablo Iglesias, de leider van Podemos, had deze vrijdag de koning tijdens een ontmoeting al een plan voorgelegd waarbij zijn partij samen met de PSOE en IU een regering zou vormen. Een plan wat door de koning goed ontvangen werd en door hem weer aan Pedro Sanchez, de leider van de linkse arbeiderspartij PSOE werd voorgesteld.

Het balletje ligt nu bij de PSOE, zegt Podemos. Deze links partij werd bij de verkiezingen in december 2015 de derde grote partij maar heeft enkele ideeën die niet samen gaan met de ideeën van de PSOE. Een van de belangrijkste hekelpunten was de toezegging van Podemos aan het Catalaanse volk dat er een referendum zou komen, iets waar de PSOE zich absoluut niet in kan vinden.

Met het voorstel van Podemos neemt deze partij een stapje terug wat betreft dat Catalaanse referendum maar wil men wel praten over een mogelijke hervorming van de Spaanse grondwet waarbij het eventueel mogelijk zou moeten zijn om een referendum te houden in Catalonië, iets waar de PSOE ook al achter stond.

In principe staat de PSOE leider Pedro Sanchez positief tegenover een samenwerkingsverband tussen zijn PSOE partij, Podemos en het linkse ex-communistische IU. Hierbij zou Pedro Sanchez de nieuwe premier van Spanje moeten worden en de leider van Podemos de vice-premier.

Sanchez wil dit weekend dus wel praten met Iglesias over een mogelijke coalitie maar wil dat wel doen met respect voor de wet en de premier in functie Mariano Rajoy die dus waarschijnlijk dan, ondanks het feit dat zijn PP partij als grootste uit de bus kwam, in de oppositie terecht zal komen.

Volgens de PSOE zou de achterban van deze linkse arbeiderspartij het niet kunnen begrijpen als de socialisten niet met Podemos om de tafel zou gaan zitten, zeker nu deze linkse partij een stapje terug heeft genomen wat betreft Catalonië en bereidt is te onderhandelen om een regering te vormen. Mochten de partijen het eens worden, dan zullen zij hun keuzes voor premier en vice-premier aan de koning overhandigen volgende week tijdens nieuwe gesprekken – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken