skip to Main Content
Premier in functies van Spanje Mariano Rajoy kan geen regering vormen
Foto: 20 MInutos

Premier in functies van Spanje Mariano Rajoy kan geen regering vormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: 20 MInutos

Foto: 20 MInutos

MADRID – Na alweer een maand na de verkiezingen van 20 december 2015 waarbij in principe vier grote partijen uit de stembussen kwamen, is er nog steeds geen regering gevormd in Spanje. De PP partij van de premier in functie Mariano Rajoy kreeg als partij met meer dan 7 miljoen stemmen wel de meeste zetels en won op papier de verkiezingen maar de overige partijen behaalden 18 miljoen stemmen en zijn niet bereid om met Rajoy een regering te vormen. Rajoy heeft dan ook de opdracht van de Spaanse koning om een regering te vormen teruggeven aan koning VI.

Tijdens een verwarrende persconferentie vrijdagavond over het wel en wee rondom de vorming van een regering, wist Mariano Rajoy te melden dat hij er niet in is geslaagd om een regering te vormen. Met name de politieke partijen PSOE met Pedro Sanchez aan het hoofd en Podemos met Pablo Iglesias weigeren met Rajoy te praten over de vorming van een regering met Rajoy als premier en/of de PP als grootste regeringspartij. Alleen Ciudadanos is wel bereid om een regering van Rajoy te accepteren om de eenheid in het land min of meer te behouden.

Rajoy meldde in de persconferentie dat hij zich voorlopig niet zal presenteren in het parlement als kandidaat voor het premierschap omdat daar niet genoeg steun voor te vinden is. Zou hij dat nu wel doen en die steun niet krijgen, dan zouden er nieuwe verkiezingen moeten komen en daar zit eigenlijk niemand op te wachten. Rajoy geeft zelf aan nog steeds de belangrijkste kandidaat te zijn voor de functie als premier maar ziet op dit moment niet een weg om dat te verwezenlijken door gebrek aan vertrouwen van de andere partijen.

Zoals al eerder op SpanjeVandaag te lezen was zijn er andere tijden aangebroken in de Spaanse politiek waarbij het oude vertrouwde twee-partijen systeem met de PP en PSOE voorbij is. Bij de laatste verkiezingen wisten nog twee andere partijen, Podemos en Ciudadanos, veel stemmen te krijgen waardoor de PP de absolute meerderheid het Spaanse parlement verloor. Hierdoor moet de PP wel gaan samenwerken met andere partijen maar niemand wil met de PP samenwerken.

Gedurende de hele week  had Koning Felipe VI gesprekken met de politieke leiders van de belangrijkste politieke partijen waarbij deze gespreksronden werden afgesloten op vrijdag met Pedro Sanchez, Albert Rivera, Pablo Iglesias en Mariano Rajoy. Bij het gesprek tussen Rajoy en de koning wist de premier in functie de bal terug te geven aan de koning met de mededeling dat hij er niet in is geslaagd om een regering te vormen en de aanbieding van de koning om hem als premier voor te stellen niet zal accepteren. De koning zal nu weer gesprekken moeten gaan vormen met de politieke partijen om te kijken of wellicht hij als bemiddelaar tot een overeenkomst kan komen.

Ondertussen heeft de leider van Podemos, Pablo Iglesias, een voorstel gedaan aan de PSOE waarbij Pedro Sanchez de nieuwe premier zou worden maar dat samen zou moeten doen met Podemos en Pablo Iglesias als vice-premier en de partij IU met Alberto Garzon als lijsttrekker. Dit zou eventueel een mogelijkheid kunnen zijn voor een nieuwe regering maar, met name de PSOE, ziet dat nu niet een-twee-drie gebeuren omdat Sanchez en Iglesias tot nu toe niet door eenzelfde deur konden vanwege de meningsverschillen. Het zou in feite een “regering van de verandering” moeten worden waarbij onderlingen verschillen voorlopig in de kast gezet zouden moeten worden en Spanje en de Spanjaarden te gaan dienen met voor het eerst in de geschiedenis, een regering gevormd door coalities – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken