Search
menu
Search

Ronaldo, Messi en andere voetbalspelers met belastingfraudes in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Ronaldo, Messi en andere voetbalspelers met belastingfraudes in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De nu voor Juventus spelende Cristiano Ronaldo moest zich deze dinsdag bij de rechtbank in Madrid melden vanwege een belastingfraude. Ronaldo wilde via de achterdeur het gerechtsgebouw betreden maar dat werd niet toegestaan waardoor hij samen met zijn vriendin door de voordeur moest en dus gefotografeerd werd. Uiteindelijk heeft Ronaldo zijn belastingfraude toegegeven maar hij is niet de enige voetballer met problemen.

Cristiano Ronaldo is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste voetballer die in Spanje speelt of heeft gespeeld en problemen heeft met de Spaanse belastingdienst (ook wel Hacienda genoemd). Ondanks dat Ronaldo zegt dat hij niet schuldig is heeft de Portugese voormalige Real Madrid spits toch erkend gefraudeerd te hebben. Hij is daarvoor veroordeeld tot 23 maanden gevangenisstraf (die hij niet hoeft uit te zitten) en een boete van 19 miljoen euro.

Op dezelfde dag dat Ronaldo naar de rechtbank moest in Madrid was ook Xabi Alonso bij de rechter. Terwijl Ronaldo slechts enkele minuten binnen was om documenten te tekenen en weer te vertrekken was dat in het geval van Alonso een ander verhaal. De tevens voormalige Real Madrid speler Xabi Alonso erkent namelijk niet dat hij gefraudeerd heeft en wil dat bewijzen in de rechtbank.

Naast geldboetes die vaak in de miljoenen lopen hebben veel frauderende voetballers ook gevangenisstraffen gekregen. Deze zijn in alle gevallen van korte duur wat wil zeggen minder dan 2 jaar (24 maanden). Als men een celstraf krijgt opgelegd van minder dan twee jaar en men heeft geen strafblad dan hoeft men niet de gevangenis in (in sommige gevallen wel).

Dit zijn enkele voetballers die in Spanje de belasting hebben ontdoken.

Cristiano Ronaldo

Zoals hierboven omschreven heeft de voormalige Real Madrid spits een geldboete van 18,8 miljoen euro en een celstraf van 23 maanden geaccepteerd. Ronaldo heeft volgens de rechter tussen 2010 en 2014 vergeten 5,7 miljoen euro op te geven aan de Spaanse belastingdienst.

Lionel Messi

Messi werd ervan verdacht 4,1 miljoen euro niet te hebben opgegeven aan de Spaanse belastingdienst. Messi was het niet eens met de eerste uitspraak en ging door tot aan het Hooggerechtshof waar hij alsnog schuldig werd bevonden van fraude. Messi kreeg 15 maanden celstraf en een boete van 2 miljoen euro en zijn vader nog eens 1 miljoen euro boete. In 2013 betaalde Messi aan de belastingdienst 10 miljoen euro om aan zijn verplichtingen over de jaren 2010 en 2011 te voldoen.

James Rodriguez

Deze Colombiaanse speler heeft ten tijde van het spelen bij Real Madrid zijn belastingen niet opgegeven in Spanje want toen hij in 2014 in Spanje speelde woonde hij officieel ergens anders. Volgens de belastingdienst heeft James 7 miljoen gefraudeerd en kreeg hij een boete van 11,6 miljoen euro.

Radamel Falcao

De Colombiaanse voormalige Atlético Madrid voetballer Radamel Falcao werd door de Spaanse belastingdienst beschuldigd van het frauderen van 5 miljoen euro. Hij kreeg een boete 9 miljoen euro. Om aan zijn celstraf te ontkomen werd afgesproken dat hij gedurende 16 maanden 100 euro per dag aan de belastingdienst zou betalen.

Angel Di Maria

Deze voormalige Argentijnse Real Madrid speler werd door de Spaanse belastingdienst beschuldigd van het frauderen van 1,3 miljoen euro. Di Maria besloot 2 miljoen op de bankrekening van Hacienda te storten en een celstraf van 2 jaar te accepteren.

Javier Mascherano

Deze voormalige FC Barcelona speler uit Argentinië kreeg een geldboete van 815.000 euro en een celstraf van 12 maanden. Volgens de Spaanse belastingdienst heeft Mascherano in 2011 en 2012 voor 1,5 miljoen euro gefraudeerd.

Neymar da Silva Junior

In november 2016 kreeg Neymar, die toen voor FC Barcelona speelde, een boete van 5,5 miljoen euro voor het frauderen van diverse miljoenen euro’s in 2011, 2012 en 2013.

Marcelo

De Braziliaanse Real Madrid speler Marcelo heeft 4 maanden celstraf en een geldboete van 753.624 euro voor het frauderen van 490.917,70 euro aan inkomstenbelasting in 2013 gekregen.

Iker Casillas

De voormalige doelman van Real Madrid en het Spaanse elftal Iker Casillas heeft ook problemen gehad met de Spaanse belastingdienst. Hij werd ervan beschuldigd dat er een onenigheid was met Hacienda maar het is niet bekend waar dat over ging. Casillas heeft echter wel een boete van 2 miljoen euro betaald.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?