Ronaldo, Messi en andere voetbalspelers met belastingfraudes in Spanje

Ronaldo, Messi en andere voetbalspelers met belastingfraudes in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De nu voor Juventus spelende Cristiano Ronaldo moest zich deze dinsdag bij de rechtbank in Madrid melden vanwege een belastingfraude. Ronaldo wilde via de achterdeur het gerechtsgebouw betreden maar dat werd niet toegestaan waardoor hij samen met zijn vriendin door de voordeur moest en dus gefotografeerd werd. Uiteindelijk heeft Ronaldo zijn belastingfraude toegegeven maar hij is niet de enige voetballer met problemen.

Cristiano Ronaldo is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste voetballer die in Spanje speelt of heeft gespeeld en problemen heeft met de Spaanse belastingdienst (ook wel Hacienda genoemd). Ondanks dat Ronaldo zegt dat hij niet schuldig is heeft de Portugese voormalige Real Madrid spits toch erkend gefraudeerd te hebben. Hij is daarvoor veroordeeld tot 23 maanden gevangenisstraf (die hij niet hoeft uit te zitten) en een boete van 19 miljoen euro.

Op dezelfde dag dat Ronaldo naar de rechtbank moest in Madrid was ook Xabi Alonso bij de rechter. Terwijl Ronaldo slechts enkele minuten binnen was om documenten te tekenen en weer te vertrekken was dat in het geval van Alonso een ander verhaal. De tevens voormalige Real Madrid speler Xabi Alonso erkent namelijk niet dat hij gefraudeerd heeft en wil dat bewijzen in de rechtbank.

Naast geldboetes die vaak in de miljoenen lopen hebben veel frauderende voetballers ook gevangenisstraffen gekregen. Deze zijn in alle gevallen van korte duur wat wil zeggen minder dan 2 jaar (24 maanden). Als men een celstraf krijgt opgelegd van minder dan twee jaar en men heeft geen strafblad dan hoeft men niet de gevangenis in (in sommige gevallen wel).

Dit zijn enkele voetballers die in Spanje de belasting hebben ontdoken.

Cristiano Ronaldo

Zoals hierboven omschreven heeft de voormalige Real Madrid spits een geldboete van 18,8 miljoen euro en een celstraf van 23 maanden geaccepteerd. Ronaldo heeft volgens de rechter tussen 2010 en 2014 vergeten 5,7 miljoen euro op te geven aan de Spaanse belastingdienst.

Lionel Messi

Messi werd ervan verdacht 4,1 miljoen euro niet te hebben opgegeven aan de Spaanse belastingdienst. Messi was het niet eens met de eerste uitspraak en ging door tot aan het Hooggerechtshof waar hij alsnog schuldig werd bevonden van fraude. Messi kreeg 15 maanden celstraf en een boete van 2 miljoen euro en zijn vader nog eens 1 miljoen euro boete. In 2013 betaalde Messi aan de belastingdienst 10 miljoen euro om aan zijn verplichtingen over de jaren 2010 en 2011 te voldoen.

James Rodriguez

Deze Colombiaanse speler heeft ten tijde van het spelen bij Real Madrid zijn belastingen niet opgegeven in Spanje want toen hij in 2014 in Spanje speelde woonde hij officieel ergens anders. Volgens de belastingdienst heeft James 7 miljoen gefraudeerd en kreeg hij een boete van 11,6 miljoen euro.

Radamel Falcao

De Colombiaanse voormalige Atlético Madrid voetballer Radamel Falcao werd door de Spaanse belastingdienst beschuldigd van het frauderen van 5 miljoen euro. Hij kreeg een boete 9 miljoen euro. Om aan zijn celstraf te ontkomen werd afgesproken dat hij gedurende 16 maanden 100 euro per dag aan de belastingdienst zou betalen.

Angel Di Maria

Deze voormalige Argentijnse Real Madrid speler werd door de Spaanse belastingdienst beschuldigd van het frauderen van 1,3 miljoen euro. Di Maria besloot 2 miljoen op de bankrekening van Hacienda te storten en een celstraf van 2 jaar te accepteren.

Javier Mascherano

Deze voormalige FC Barcelona speler uit Argentinië kreeg een geldboete van 815.000 euro en een celstraf van 12 maanden. Volgens de Spaanse belastingdienst heeft Mascherano in 2011 en 2012 voor 1,5 miljoen euro gefraudeerd.

Neymar da Silva Junior

In november 2016 kreeg Neymar, die toen voor FC Barcelona speelde, een boete van 5,5 miljoen euro voor het frauderen van diverse miljoenen euro’s in 2011, 2012 en 2013.

Marcelo

De Braziliaanse Real Madrid speler Marcelo heeft 4 maanden celstraf en een geldboete van 753.624 euro voor het frauderen van 490.917,70 euro aan inkomstenbelasting in 2013 gekregen.

Iker Casillas

De voormalige doelman van Real Madrid en het Spaanse elftal Iker Casillas heeft ook problemen gehad met de Spaanse belastingdienst. Hij werd ervan beschuldigd dat er een onenigheid was met Hacienda maar het is niet bekend waar dat over ging. Casillas heeft echter wel een boete van 2 miljoen euro betaald.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
8 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wanneer ik de boete die aan Ronaldo is opgelegd vergelijk met die van de andere heren, dan zijn de laatsten er genadig afgekomen. Mogelijk dat het gezicht van Ronaldo de heren/dames rechters niet aanstond, maar dat mag toch niet meetellen in de strafmaat.

Ik hoor het wel erg vaak en begin dit echt te gaan geloven ;Afrika begint als je België uit rijd.
Corruptie en die wazige regelgevingen moet ze aan pakken .
Fiscalisten en gestors allemaal 1 pot nat .
Als ze het te moeilijk word dan laten ze je barsten en mag je door hun fouten dokken

Eerst zeggen hiet met de Catalonie kwestie dat de rechters onpartijdig zijn en nu dus dit weer. Natuurlijk zitten de rechters direct verbonden met de politiek in de bananen republiek Spanje. Spanje is altijd nog zo corrupt als wat en dat krijg je er niet zomaar uit.

Ronaldo toevallig 23 maanden, nét geen 2j
Persoonlijk vind ik het invullen van de Spaanse belastingaangifte vle malen moeilijker dan die van bvb de Belgische

Je kunt de Spaanse belasting dienst gewoon vragen alles voor jou in te vullen hoef je daarna alleen nog maar te controleren en misschien van huurhuis toe te voegen, mijn vrouw doet dat al jaren zo voor ons en we krijgen elk jaar geld terug.

Tegenwoordig kun je het middels een telefoongesprek insturen, sinds vorig jaar. Ben er wel blij mee, ik vraag de “borrador” aan (de aangifte ingevuld door de belastingdienst), dat vul ik aan want zo’n borrador is vaak lang niet compleet, en vervolgens vraag ik om zo’n telefoongesprek, je wordt dan gebeld en ze lopen de aangifte met je door voordat je je akkoord geeft.

Een andere optie is een afspraak maken met de belastingdienst, dan vullen zij het voor je in, maar dat doen ze alleen bij eenvoudige aangiftes waardoor die service eigenlijk weinig zinvol is.

De vraag komt zo langzamerhand wel op, hebben al die lui nu zulke slechte adviseurs of ligt het aan hoe de Hacienda en de rechterlijke macht tegen bepaalde regels en wetten aankijkt? Het valt op dat er van al deze heren, op Alonso dan kennelijk na, niemand is geweest die door is geen strijden voor het gerecht tot aan het Europese hof. Gezien mijn werkzaamheden weet ik dat er door de Spaanse hacienda en ook door justitie nog al eens met een Spaanse getinte bril naar bepaalde zaken wordt gekeken. Daarmee bedoel ik dat ze de Spaanse wet op een… Lees verder »

Ja, dat vraag ik me ook af. Gebruiken ze constructies die elders wel legaal zijn en in Spanje niet geaccepteerd worden, waren ze het slachtoffer van incompetente belastingadviseurs, of hebben ze echt geprobeerd om belasting te ontduiken? En de andere vraag die in mij opkomt, is Spanje te streng of zijn andere landen veel te mild. Ik weet ook dat de Spaanse belastingdienst niet echt zuiver speelt, bij wet mogen ze bewijslast bij de belastingbetaler leggen, oftewel je bent schuldig tenzij je je onschuld kunt bewijzen, en hier gaan ze best ver mee waardoor er (heel terecht) diverse zaken bij… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.