menu: rubrieken, zoeken & meer

Catalonië wil een strenge lockdown met thuisblijfplicht

Catalonië wil een strenge lockdown met thuisblijfplicht
Beeld: 123rf (aangepast)

Catalonië wil een strenge lockdown met thuisblijfplicht

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De regionale overheid van de Catalonië regio heeft aan de centrale regering van Spanje de juridische middelen gevraagd om een complete lockdown met thuisblijfplicht in te voeren, iets wat met de huidige noodtoestand niet mogelijk is. 

De regio weet dat een strenge lockdown met thuisblijfplicht indruist tegen de grondrechten wat betreft de vrijheid van beweging maar met de huidige corona-situatie is dit volgens de regionale overheid de enige manier om het aantal besmettingen en meer nog het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen te laten afnemen.

Op 25 oktober 2020 werd in Spanje een nieuwe noodtoestand afgekondigd waardoor de regionale overheden van de 17 autonome regio’s meer bevoegdheden en de juiste juridische middelen kregen om vergaande corona-maatregelen in te voeren zoals de avondklok en de regionale en lokale lockdowns.

Maar wat volgens die noodtoestand niet mag is een volledige lockdown met thuisblijfplicht. Wat ook niet kan is een verandering van de avondklok naar 20.00 zoals veel autonome regio’s graag zouden willen invoeren.

Op vrijdag werd in Catalonië melding gedaan van 4.390 positieve coronatests in 24 uur tijd terwijl er ook 131 personen stierven met of als gevolg van Covid-19. Er liggen un in de autonome regio 2.886 Covid-patiënten in ziekenhuizen waarvan 631 op de intensive care.