menu: rubrieken, zoeken & meer

Strengere corona-maatregelen in de Madrid regio inclusief Spaanse hoofdstad

Strengere corona-maatregelen in de Madrid regio inclusief Spaanse hoofdstad
Beeld: 123rf (aangepast)

Strengere corona-maatregelen in de Madrid regio inclusief Spaanse hoofdstad

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De hoofdstad van Spanje Madrid en diverse andere gemeenten in de autonome Madrid regio krijgen vanaf maandag 25 januari te maken met verscherpte corona-maatregelen. Vanaf maandag zullen er 56 zogenaamde ‘Zonas Básicas de Salud’ ofwel basisgezondheidszones en 25 gemeenten in een lockdown geplaatst worden. 

In totaal mogen vanaf maandag 25 januari 00 uur 1,6 miljoen inwoners van de autonome regio hun gezondheidszone, wijk of gemeente niet verlaten tenzij dat is vanwege diverse uitzonderingen zoals voor werk, medische redenen of onderwijs.

1,6 miljoen inwoners van de autonome regio Madrid ofwel 24% van het totaal aantal inwoners van de regio hebben vanaf maandag 25 januari 00 uur te maken met reisretsricties vanwege lokale lockdowns of gesloten wijken en basisgezondheidszones. Die reisbeperkingen zullen gelden voor 14 dagen, dus tot 8 februari. 

HIER is te zien welke basisgezondheidszones en gemeenten gesloten zijn vanaf maandag 25 januari 00 uur. Alle reisbewegingen moeten verantwoord worden door middel van een verklaring die HIER te downloaden is.

Verder wordt in de hele autonome regio Madrid de avondklok met één uur vervroegd naar 22.00 tot 6.00 uur en moeten alle horeca en niet-essentiële winkels sluiten om 21.00 uur terwijl alleen nog samenwonenden bijeen mogen komen in de woningen, dus bezoek is uitgesloten. Buiten de eigen woning mag men nog maar met vier personen samenkomen zoals op straat of op een terras.

De regionale overheid raadt iedereen aan om zoveel mogelijk thuis te werken, indien mogelijk. Inwoners wordt gevraagd zo min mogelijk de straat op te gaan en 65-plussers wordt aangeraden binnen te blijven, wat een advies is en geen plicht.

Ondanks de snel stijgende besmettingen in de Madrid regio en met name in de Spaanse hoofdstad weigert de regionale premier Diaz Ayuso de horeca te sluiten of een regionale lockdown in te stellen.