Search
menu
Search

Salarissen van werksters en schoonmakers in Spanje aangepast

Salarissen van werksters en schoonmakers in Spanje aangepast
Beeld: Canva

Salarissen van werksters en schoonmakers in Spanje aangepast

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Heb jij in Spanje een werkster of schoonmaker in huis of komt deze regelmatig langs om het huis schoon te houden? Houdt er in Spanje dan rekening mee dat de salarissen hoger zijn in 2022. Het gaat bij de onderstaande salarissen altijd om een bruto salaris en als de werkster of schoonmaker officieel haar/zijn werk doet en dus ook bijdraagt aan de sociale zekerheid.

In september 2021 werd het minimumsalaris met 15 euro per maand naar 965 euro verhoogd. Een verhoging van het ‘Salario Mínimo Interprofesional’ of SMI zit er weer aan te komen in 2022 maar daar wordt nog over onderhandeld. Voorlopig zijn de onderstaande salarissen wat een werkster of schoonmaker in Spanje verdient, afhankelijk van het aantal gewerkte uren per week.

Het gaat dus altijd om bruto salarissen wat dus betekent dat de premie voor de Sociale Zekerheid er vanaf gehaald moet worden wat circa 29,80% is waarna men het nettosalaris overhoud, het geld dat daadwerkelijk op de bankrekening gestort wordt. We hebben het dus altijd over werksters of schoonmakers die niet zwart maar officieel werken en dus ook verzekerd zijn en een pensioen opbouwen. 

Een ‘empleada/o del hogar’ heeft in Spanje een uurloon van 7,55 euro, dat is minder dan de 13,50 euro in Nederland of de 13,20 euro in België. In dit geval gaat het dus om werksters of schoonmakers die minder dan 40 uur per week werken en per uur of dagen aangenomen worden.

Wordt een werkster of schoonmaker voor een 40-urige werkweek in dienst genomen dan mag het salaris niet lager zijn dan 1125,83 euro bruto. Werkt iemand 35 uur per week dan is het salaris 1.055,60 euro terwijl dat bij 30 uur 904,80 euro wordt. Bij een 20-urige werkweek wordt het salaris 603,20 euro en bij 15 uur is dit salaris 452,40 euro per maand.

Bij een 40-urige werkweek mag het bruto maandsalaris nooit lager zijn dan het minimumsalaris in Spanje. Dat wil zeggen, van de 1125,83 euro mag bijvoorbeeld niet huisvesting, maaltijden etc. afgehaald worden als het salaris daardoor minder dan 965 euro per maand wordt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?