Search
menu
Search

Mogelijk verbod op verkoop van woningen aan niet-ingezetene buitenlanders op de Balearen

Mogelijk verbod op verkoop van woningen aan niet-ingezetene buitenlanders op de Balearen
Beeld: Canva

Mogelijk verbod op verkoop van woningen aan niet-ingezetene buitenlanders op de Balearen

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De regering van de Spaanse eilandengroep Balearen overweegt een verbod op de verkoop van vastgoed aan personen die niet in Spanje ingezeten zijn. Dit zou erop gericht zijn om de prijzen van woningen op de eilanden te stabiliseren en te voorkomen dat buitenlanders het vastgoed opkopen en verhuren als toeristenverblijf. Het verbod zou alleen van toepassing zijn op nieuwe verkooptransacties en zou niet van invloed zijn op bestaande eigendommen. De regering zegt dat het nog onderzoekt of een dergelijk verbod juridisch haalbaar is en of het in overeenstemming is met Europese wetgeving.

De regionale overheid van de Balearen heeft een onderzoekscommissie ingesteld om te onderzoeken of het mogelijk is om een verbod in te stellen op de aankoop van woningen voor personen die minder dan vijf jaar op de eilanden hebben gewoond. Dit komt voort uit de toenemende vastgoedprijzen in de regio. 

Volgens woningportaal Idealista was de prijs per vierkante meter eind vorig jaar (2022) 3706 euro/m², een stijging van 10,5% vergeleken met het voorgaande jaar. Hierdoor werd de Balearen de duurste plaats in Spanje om vastgoed te kopen, zelfs duurder dan de Spaanse hoofdstad Madrid met 3122 euro/m² en Catalonië met 2333 euro/m2.

Mogelijk verbod 

Er wordt overwogen of er een verbod zal komen voor buitenlanders om vastgoed te kopen op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. De coalitie van PSOE, Podemos en Més heeft Canada als voorbeeld genomen, waar op 1 januari een tweejarig verbod op de verkoop van woningen aan niet-ingezetene buitenlanders van kracht is geworden, na een stijging van de huizenprijzen met 44% in minder dan twee jaar. 

In de EU-landen Denemarken en Malta geldt een verplichte verblijfsduur van een minimum aantal jaren om een woning te kunnen kopen. Ook buiten de EU hebben Australië en Nieuw-Zeeland beperkingen opgelegd aan de verkoop van een woning aan niet-ingezetene buitenlanders.

Gebrek aan woningen

De toename van de huizenprijzen op de Balearen te wijten is aan de groei van de bevolking in de regio. Hierdoor is de vraag naar huisvesting ook toegenomen, waardoor de huizenprijzen zijn gestegen. Het Spaanse Statistiekbureau (INE) schat dat de Balearen de autonome regio is die in de komende 15 jaar het meest zal groeien met 25%.

Experts wijzen erop dat het grote probleem op de Balearen het gebrek aan aanbod van woningen is. Er zijn niet genoeg huizen beschikbaar om aan de groeiende vraag te voldoen. De Asociación Balear Inmobiliaria Nacional e Internacional schat dat de regio 16.000 nieuwe woningen nodig heeft om deze groei op te vangen.

Dit artikel is gebaseerd op een blogpost van Idealista.es

buitenlanders huizen
Buitenlanders mogen in Canada geen woningen meer kopen, gaat dat ook gebeuren in Spanje?
In Canada geldt sinds dit jaar een wet waarmee de huizenverkoop aan buitenlandse investeerders verboden is geworden, maar moet dat ook in Spanje gebeuren om …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?