skip to Main Content

Vastgoedmarkt in Spanje staat nog steeds onder druk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de cijfers die woensdag in Spanje zijn gepubliceerd, is het aantal nieuwe hypotheken in Spanje in 2010 met 11,7% gedaald. Dit wijst erop dat de Spaanse vastgoedmarkt zijn bodem nog niet heeft bereikt. In totaal werden er vorig jaar in Spanje 956.127 hypotheken afgesloten, meldt het Spaanse statistiekbureau INE. In 2009 daalde het aantal hypotheken al met 21,9%.

De huizenverkoop in Spanje vertoonde in 2010 een licht herstel met 6,8% meer verkochte woningen, na een daling van 25% in 2009, blijkt uit de INE-cijfers. De huizenprijzen daalden echter verder, als gevolg van de massale leegstand.

Maandag maakte de Spaanse centrale bank bekend dat regionale Spaanse spaarbanken of ‘Caja’s’ voor 217 miljard euro aan leningen hebben uitstaan bij bouwbedrijven en vastgoedondernemingen, waarvan 100 miljard euro “potentieel problematisch” is. De Caja’s hebben inmiddels voorzieningen getroffen voor 38% van die problematische leningen.

De huizenprijzen in Spanje zijn volgens de centrale bank sinds 2007 gemiddeld met 17% gedaald. Veel analisten verwachten een verdere daling, gezien de omvang van de economische malaise.

De vastgoedbubbel vormt het hart van de economische problemen in Spanje, dat hard werd geraakt door de kredietcrisis en de werkloosheid inmiddels heeft zien oplopen tot 20%. De Spaanse vastgoedbubbel, aangewakkerd door een lage rente en een sterke immigratie, bereikte in 2006 zijn hoogtepunt. In dat jaar werden meer dan 700.000 huizen in aanbouw genomen in Spanje, wat meer was dan in Duitsland, Frankrijk en Italië samen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend