skip to Main Content
Amnesty International schrijft over een slecht 2017 wat betreft de vrijheid van meningsuiting in Spanje

Amnesty International schrijft over een slecht 2017 wat betreft de vrijheid van meningsuiting in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens het jaarrapport van Amnesty International over het afgelopen jaar 2017 was het een zwart jaar voor de vrijheid van meningsuiting in Spanje. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de politieacties tijdens het illegale referendum op 1 oktober maar ook wat betreft het wel of niet kunnen en mogen schrijven op internet, de vele vluchtelingen die aankomen in Spanje en terug worden gestuurd naar hun eigen land en het gebrek van aannemen van buitenlandse vluchtelingen.

Volgens de directeur van Amnesty International in Spanje Esteban Beltrán was 2017 een zwart jaar en een jaar waarin de vrijheid van meningsuiting weer gevaarlijk is geworden in Spanje. Het rapport wat gepresenteerd werd gaat natuurlijk niet alleen over Spanje maar over de situatie van mensenrechten in 159 landen waarbij Spanje er nog goed vanaf komt.

Wat Amnesty Spanje aankaart is het gebrek van het uiten van een eigen mening en het recht om passief bijeen te komen zoals wat er in Catalonië is gebeurt op 1 oktober ten tijde van het illegale referendum. Ook de gerechtelijke processen en vonnissen tegen personen die iets op internet hebben geplaatst worden bekritiseerd door Amnesty International.

Catalonië

Over wat er gebeurd is in Catalonië schrijft Amnesty dat het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame bijeenkomsten onevenredig werden beperkt door middel van het inzetten van de Spaanse politie. Naast het veroordelen van het politiegeweld bekritiseert Amnesty ook het gevangen zetten van “los jordis”, de leiders van de separatistische organisaties ANC Jordi Sanchez en Omnium Cultural Jordi Cuixart. Er wordt echter niet gesproken over politieke gevangenen en er wordt ook niets geschreven over de andere gevangen gezette politici of gevluchte Catalaanse parlementariërs.

Sociale media

Spanje wordt door Amnesty bekritiseerd wat betreft diverse rechtszaken waarbij personen betrokken waren die iets op internet hebben geplaatst en daarvoor zijn veroordeeld. In sommige gevallen werden deze personen schuldig bevonden van het verheerlijken van het terrorisme terwijl dat volgens Amnesty niet het geval was. Het afgelopen jaar werden er in Spanje in totaal 20 personen schuldig bevonden waaronder Cassandra Vera die tot 12 maanden celstraf werd veroordeeld (maar later weer niet) omdat ze een grapje maakte op Twitter over de moord op Carrero Blanco (een Spaanse admiraal en staatsman die zes maanden lang de eerste minister van Spanje en de verwachte opvolger van Franco was totdat hij overleed bij een bomaanslag).

Vrijheid van meningsuiting

Amnesty International schrijft ook over de “libertad de expresión” waarbij niet alleen mensen die iets plaatsen op internet werden veroordeeld maar ook activisten, journalisten en fotografen die dankzij de “Ley de Seguridad Ciudadana” ook wel de monddood-wet genoemd van de Partido Popular (PP) of veroordeeld werden of gelimiteerd werden in hun acties en werkzaamheden.

Asiel

Spanje heeft zich in 2017 niet gehouden aan het aantal vluchtelingen die het land zou opnemen. Van de 15.888 beloofde vluchtelingen kwamen er slechts 1.328 naar Spanje. Er was ook kritiek over het terugsturen van migranten die via o.a. Melilla naar Marokko zonder dat deze verzorgd worden of worden opgevangen.

Partnermoord

In Spanje is nog steeds een groot probleem wat betreft partnergeweld of “violencia contra las mujeres” waarbij er in 2017 in totaal 48 vrouwen overleden door toedoen van de man, ex-man of vriend. Wel heeft Amnesty goede woorden voor het pact wat de politieke partijen hebben gesloten over maatregelen die genomen moeten worden om het aantal partnergeweld doden te laten dalen.

Huisuitzettingen

Er wordt ook kritiek geuit op de vele huisuitzettingen ofwel “desahucios” in Spanje waarbij er gesproken wordt over een aantal van 26.767 uitzettingen in het geval van huurhuizen en 16.992 uitzettingen vanwege het niet betalen van hypotheken. De kritiek wordt geuit op het feit dat de Spaanse regering geen goede ondersteuning geeft en ook niet met oplossingen lijkt te komen.

Franco

In het rapport van Amnesty wordt ook geschreven over het Franquismo ofwel alles wat met de Franco tijd te maken heeft en het feit dat de Spaanse regering onderzoeken blokkeert over de straf daden en moorden die gepleegd zijn ten tijde van de Franco-jaren. Ook het opgraven en identificeren van botten van vermoorde personen wordt vermoeilijkt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. We sturren dus ook alle friezen die een fries paspaoort willen naar de gevangenis. Dit is rebellie.

 2. Wat een onzin van Amnesty. Er is in Spanje volledige vrijheid van meningsuiting, zolang dit maar binnen de wet blijft. En de Jordi’s hebben, net als Bergpiek trouwens, gehandeld ( dus meer dan alleen gezegd) in strijd met de wet. Dan wordt je, net als in ieder land-ook België of Nederland- vervolgd.

 3. “…Over wat er gebeurd is in Catalonië schrijft Amnesty dat het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame bijeenkomsten onevenredig werden beperkt door middel van het inzetten van de Spaanse politie. Naast het veroordelen van het politiegeweld bekritiseert Amnesty ook het gevangen zetten van “los jordis”, de leiders van de separatistische organisaties ANC Jordi Sanchez en Omnium Cultural Jordi Cuixart…”
  Geen reacties ? Juan74, Cooper, … ?

  1. Inderdaad Cooper, we kunnen het niet blijven uitleggen he. Over betweters gesproken…

 4. De gepensioneerden in Spanje krijgen dit jaar iets erbij.
  Wij krijgen dit jaar € 17,50 minder per maand . Wij hebben eigenlijk reden om te
  klagen .En dat allemaal dank zij het nieuwe kabinet Rutten.

   1. Helemaal niets. Ook hoe de naam van de premier geschreven is zegt al genoeg.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken