skip to Main Content
Spanje lanceert eigen PAZ-observatiesatelliet vanuit de Verenigde Staten

Spanje lanceert eigen PAZ-observatiesatelliet vanuit de Verenigde Staten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje heeft na jarenlange vertraging en zes mislukte pogingen eindelijk een eigen satelliet gelanceerd. De lancering van de PAZ-observatiesatelliet gebeurde op donderdag op de militaire basis Vandenberg in Californië (VS) door het gespecialiseerde bedrijf Space X, het bedrijf van Elon Musk die daarvoor de Falcon 9-raket gebruikte. Het gaat om de eerste satelliet voor Spanje waarmee het land zelf tot honderd zeer gedetailleerde foto’s kan maken met een resolutie tot één meter hoogte.

De satelliet is eigendom van Hisdesat en voor 30% van het Spaanse leger en de rest van Spaanse bedrijven en werd gemaakt door Airbus in Barajas, Madrid. De satelliet moet gebruikt worden door bedrijven maar ook door het leger. Zo kan het leger zeer gedetailleerde foto’s maken maar kan de satelliet ook gebruikt worden voor de scheepvaart, infrastructuur en meteorologie.

De PAZ-satelliet heeft een kostprijs gehad van maar liefst 160 miljoen euro en heeft een levensduur van zeven jaar. Elke dag kan de satelliet tot 100 zeer gedetailleerde foto’s maken van een gebied zo groot als 300.000 kilometer. De PAZ weegt 1.400 kilo, is 5 meter lang en 2,4 meter breed.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Geweldig dat wij nu ook met eigen satellietinterventie dienstbaar kunnen zijn voor de in het artikel genoemde industrieën en het leger. Spanje is immers een modern land en kan dus niet achterblijven.

  2. En dit allemaal om o.a. een rotske in de gaten te houden zodat de Marokkanen het niet zouden kunnen claimen voor de o zo belangrijke visgronden. En wat na 7j? Weer ene van zoveel miljoenen bestellen?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken