skip to Main Content
32 graden en calima op de Canarische Eilanden
Calima / Twitter

32 graden en calima op de Canarische Eilanden

LAS PALMAS – Net zoals in bijna heel Spanje hebben ook de Canarische Eilanden te maken met mooi weer en hoge temperaturen. Maar op de Canarische Eilanden komt daar ook nog de warme luchtstroom bekend als calima bij en dat is niet altijd fijn.

Op vrijdag werd de hoogste temperatuur van Spanje gemeten in La Aldea de San Nicolas op Gran Canaria waar het 31,9 graden werd. Ook op Gran Canaria in de gemeente Arucas werd het 28,3 graden gevolgd door 27,5 graden bij het vliegveld op Tenerife.

Ook voor zaterdag en zondag worden hoge temperaturen verwacht wat natuurlijk erg prettig is als men op vakantie is op de warmste plaats van Europa. Maar dat lekkere weer kan minder prettig zijn vanwege de calima waar men op de Canarische Eilanden al twee dagen last van heeft.

Calima?

De calima is een weerfenomeen waar de Canarias regelmatig mee te maken hebben. De calima is een oostelijke wind die over de Canarische Eilanden trekt en dan vaak voor veel fijnstof in de lucht zorgt. De aangevoerde lucht komt vanuit de Sahara.

Een enorme stofstorm die stof en zand vanuit het Afrikaanse Sahara over de eilanden uitstrooit houdt de inwoners en vakantiegangers in hun greep. De calima kan ontstaan wanneer een lagedrukgebied in botsing komt met het azorenhoog waardoor stof tot hoog in de atmosfeer kan komen waardoor de stofwolken over de Canarische Eilanden trekken.

Sommigen omschrijven de calima wel eens als een zandstorm die bestaat uit een muur van zand en het zicht en ademhaling ernstig kan belemmeren waardoor het leven wel eens stil komt te liggen op de Canarische Eilanden. Tijdens de calima heeft men niet alleen last van het fijnstof of zand maar ook van de hoge temperaturen.

Rest van Spanje

Het is echter niet alleen lekker en warm weer op de Canarische Eilanden maar zo’n beetje overal in Spanje aldus de dagelijkse berichtgeving van de Spaanse weerdienst Aemet. Met name in het zuiden en oosten langs de Middellandse Zee is het bijna zomers met temperaturen die oplopen tot meer dan 25 graden.

Op vrijdag werd de hoogste temperatuur op het vasteland van Spanje gemeten in La Vall de Bianya (Gerona) met 25,4 graden, bij het vliegveld van Gerona met 25,2 graden en in het centrum van de stad Gerona met 25 graden. In Xátiva (Valencia) werd het 25,2 graden gevolgd door Carcaixent (Valencia) met 25,1 graden en 24,5 graden in Turís (Valencia).

In Andalusië was de hoogst gemeten temperatuur 24,1 graden in Andújar (Jaén) en 23,8 graden in Sevilla en Fuengirola (Málaga). In Murcia steeg de temperatuur op vrijdag naar 23,7 graden in Mula en in de hoofdstad zelf 23,6 graden.

Op de Balearen eilanden werd in Pollença (Mallorca) een temperatuur gemeten van 23,2 graden en in Sa Pobla 23 graden. In Madrid is het echter ook aangenaam warm met temperaturen die rond de 20 graden liggen.

Maar waar het mooie en warme weer in de derde week van februari echt voor een verrassing zorgt is aan de Atlantische Oceaan in het noordwesten en noorden van Spanje. Zo werd het vrijdag 24 graden in Monforte de Lemos (Lugo, Galicië) en 23,4 graden in A Coruña (Galicië). Ook in Asturië werd het aangenaam warm met temperaturen rond de 23 graden net zoals in Cantabrië en Baskenland.

Weliswaar is het overdag aangenaam warm op veel plaatsen maar de temperatuurverschillen tussen de dag- en avond/nacht temperaturen is erg groot en kan soms meer dan 20 graden verschil zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Het valt erg mee met de hoeveelheid stof e hier en het was vandaag in Las Palmas 27 graden. Het is carnaval met het thema “Een nacht in Rio” en zo was het. De straten vol met mensen en veren 😉 Normaal is het een stuk kouder. De calima duurt meestal een paar dagen. Als het echt zwaar is, is de lucht niet blauw maar grijs/bruin en komt de zon er niet door terwijl het onbewolkt is. Maar dit weekend warm en blauwe lucht.
   De afgelopen dagen wel heel harde wind, maar vandaag was perfect.
   Dus hoe is op Gran Canaria? Perfect!!! 😃

 1. De gele ‘stof’ waar sommigen het hier over hebben is geen zand maar stuifmeel. Afkomstig van de pijnbomen en coniferen. Soms zie je bij een windvlaag de bomen gewoon ‘roken’ alsof ze in brand staan.
  Als je een zwembad hebt drijft er soms gewoon een dun laagje van dat stuifmeel op het water…

 2. Niet alleen de Canarische eilanden hebben last van Calima….ook de kusten van Alicante,Valencia en Andalucie hebben er last van….gele zwembaden ,alle planten en al twee maanden geen regen….

 3. Wij wonen in Mazarrón. Vandaag genoten van een echte zomerse dag maar morgen geven ze echt maar 17 graden. Ben benieuwd. Gelukkig geen stof in de lucht….

 4. Wij wonen op het eiland La Palma maar omdat we op bijna 600 meter hoogte zitten, valt de warmte (nog) wel mee.
  Maar er is erg veel stof en je kan geen horizon zien.

 5. Werd hier vandaag 21 graden zoals voorspeld en morgen vallen we weer terug naar 17 graden helaas. Ik woon in de regio Alicante.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken