Heeft er wel of geen lichte aardbeving plaatsgevonden op Mallorca (UPDATE)

Heeft er wel of geen lichte aardbeving plaatsgevonden op Mallorca
Beeld: Canva

Heeft er wel of geen lichte aardbeving plaatsgevonden op Mallorca (UPDATE)

PALMA – Er zijn bewoners van Mallorca die zeggen dat ze dinsdagavond 21 februari rond 19.40 uur een aardbeving gevoeld hebben maar de Guardia Civil politie heeft aangegeven dat het Spaanse Nationaal Seismologisch Centrum (IGN) geen aardbeving of aardschol heeft geregistreerd, zoals ook te zien is op de website van het IGN . Toch zeggen inwoners van verschillende gemeenten dat ze een flinke beving hebben gevoeld.

UPDATE: Uiteindelijk heeft het Instituto Geográfico Nacional (IGN) later bevestigd dat er niet één maar twee kleine aardbevingen of aardschokken hebben plaatsgevonden bij Mallorca. Het gaat om een beving van 2,2 op de schaal van Richter bij Deia om 19.46 uur en een beving van 2,5 op de schaal van Richter bij Bunyola om 21.40 uur. Volgens het IGN konden de bevingen gevoeld worden in Pòrtol, sa Cabaneta, es Caulls, Figueral-Can Farineta, Pla de na Tesa, Son Ferriol, Palma, Son Ramonell, Son Ametler, Son Macià-Nova Cabana en s’Arenal. 

De vraag is of er daadwerkelijk een aardbeving of aardschok heeft plaatsgevonden op of bij Mallorca of niet. Volgens het Instituto Geográfico Nacional (IGN) heeft er geen aardbeving plaatsgevonden op dinsdagavond. De laatste beving die werd geregistreerd bij de Balearen was 8 kilometer onder de zee voor de kust van Soller maar dat was op 21 februari om 14.30 uur.

Inwoners van de gemeenten Marratxí en Santa Maria spreken echter over een ‘fuerte temblor’ ofwel een flinke beving die rond 19.40 uur dinsdagavond plaatsvond. Omdat het IGN geen registratie heeft van een aardbeving ging de lokale politie op onderzoek uit om te controleren of er wellicht ergens een explosie had plaatsgevonden, iets wat niet het geval was. Op het moment van schrijven is nog niets duidelijk wat de mogelijke beving die door veel bewoners van Mallorca gevoeld is heeft veroorzaakt.

De laatste keer dat de bewoners van Mallorca een echte geregistreerde aardbeving gevoeld hebben was op 18 maart 2021 toen een ‘terremoto’ van 5,9 op de schaal van Richter plaatsvond voor de kust van Algerije (Afrika). Die aardbeving werd toen gevoeld in Palma, s’Arenal en Manacor.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.