skip to Main Content
Socialisten winnen de regionale verkiezingen in Andalusië

Socialisten winnen de regionale verkiezingen in Andalusië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen2015SEVILLA – De huidige regerende partij PSOE heeft de verkiezingen van de deelstaat Andalusië van deze 22 maart 2015 gewonnen. De partij, die wordt aangevoerd door de huidige presidente Susana Diaz, wist 47 van de 109 beschikbare zetels te winnen, niet genoeg echter als meerderheid waardoor de socialisten moeten gaan samenwerken met een van de andere partijen.

De Partido Popular (PP) verloor behoorlijk wat zetels (-17 om precies te zijn) en zakt nu van 50 zetels, gewonnen bij de verkiezingen in 2012, naar nog maar 33 zetels, de grootste nederlaag van de afgelopen 25 jaar. De grootste winnaars zijn echter de politieke sensatie Podemos die als nieuwkomer meteen al de derde grote macht werd met 15 zetels en Ciudadanos met 9 zetels gevolgd door de reeds meerdere jaren bestaande IU met 5 zetels, in 2012 nog goed voor 12 zetels.

Om een meerderheid te hebben heeft men minstens 55 zetels nodig, iets wat de PSOE niet heeft gehaald met 47 zetels. Daarom zal de PSOE moeten gaan samenwerken met een of meerdere andere politieke partijen, iets wat zij bij de verkiezingen van 2012 deden met de IU waardoor de toen gewonnen PP partij niet aan de macht kwam. Dit keer zal de PSOE moeten gaan samenwerken met of de partij Podemos of Ciudadanos.

De nieuwkomers van deze verkiezingen, Podemos en Ciudadanos, wisten veel zetels af te snoepen van de gevestigde orde. Met name de politieke sensatie Podemos wist geschiedenis te schrijven met meteen al 15 zetels bij de eerste verkiezingen in Spanje. Ciudadanos schreef ook geschiedenis met 9 zetels en de kans is dan ook groot dat de PSOE met Ciudadanos zal gaan samenwerken om de meerderheid te krijgen. Uiteraard kan de PSOE dat ook doen met Podemos maar meerdere malen heeft men al aangegeven daar niet veel voor te voelen.

De regionale verkiezingen in de deelstaat Andalusië worden gezien als graadmeter voor wat er bij de volgende regionale en zelfs landelijke verkiezingen zal gaan gebeuren. In mei vinden er in bijna heel Spanje (behalve Baskenland en Catalonië) regionale verkiezingen plaats gevolgd door landelijke verkiezingen eind dit jaar of begin volgend jaar – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken