Buitenlanders mogen vanwege de noodtoestand Spanje niet meer in

Buitenlanders mogen vanwege de noodtoestand Spanje niet meer in
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse regering heeft een pakket van nieuwe maatregelen aangekondigd waaronder een tijdelijke beperking van 30 dagen voor reizen die niet essentieel zijn. Deze beperkingen gelden voor vliegvelden en havens, bij de grensovergangen op land wordt al gecontroleerd en worden alleen Spanjaarden en in Spanje wonende buitenlanders doorgelaten.

Deze maatregel is niet van toepassing op inwoners van de Europese Unie of van het Schengengebied die op weg zijn naar hun woonplaats. Buitenlanders afkomstig uit andere landen of de Europese Unie die niet in Spanje wonen worden gedurende 30 dagen niet meer toegelaten. Uitzondering daarop is diplomatiek personeel en personen die overmacht kunnen aantonen.

De reisbeperking is ook niet van invloed op Spanjaarden die willen terugkeren naar hun land uit landen die niet tot de EU of het Schengengebied horen, grensarbeiders, medewerkers in de transportsector, vliegtuigpersoneel en gezondheids- of zorgprofessionals.

Deze nieuwe maatregel is ingegaan op maandag 23 maart middernacht na de publicatie in de staats bulletin BOE (bekijk PDF) en zal 30 dagen duren (tot 23 april) maar kan eventueel verlengd worden.

Landsgrenzen

Sinds 16 maart zijn er bij de grensovergangen opnieuw grenscontroles ingevoerd en Spanje heeft de Schengen overeenkomst tijdelijk opgeheven. Dat geldt voor de grenzen met Frankrijk en Portugal maar niet met Andorra en Gibraltar. Je mag alleen Spanje in als je de Spaanse nationaliteit hebt, als je in Spanje woont en resident bent (en dat kunt aantonen), voor mensen die dagelijks voor werk de grenzen moeten overschrijden en die personen die kunnen aantonen dat ze door overmacht de grens moeten overschrijden. De grenzen zijn niet gesloten voor de transportsector. Dit geldt in principe tot 30 maart maar zal waarschijnlijk langer zijn.

Vliegvelden

De vliegvelden in Spanje zijn voorlopig nog wel open maar het naar Spanje vliegen is dus erg moeilijk nu, tenzij je voldoet aan de bovenstaande eisen om het land binnen te komen. Even op vakantie naar Spanje is dus nu niet mogelijk (en ook niet aan te raden).

Vliegen vanuit Spanje kan ook nog maar diverse landen waaronder Nederland accepteren geen vluchten afkomstig uit Spanje meer, tenzij het om repatriëringsvluchten van Nederlandse toeristen en inwoners gaat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.