menu: rubrieken, zoeken & meer

Wijzigingen corona-maatregelen Balearen op komst: mogelijk horeca dicht en eilanden lockdown

Wijzigingen corona-maatregelen Balearen op komst: mogelijk horeca dicht en eilanden lockdown
Beeld: Freepik

Wijzigingen corona-maatregelen Balearen op komst: mogelijk horeca dicht en eilanden lockdown

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De regionale pers op Mallorca, Menorca en Ibiza schrijft dat de regionale overheid deze week wijzigingen gaat aankondigen wat betreft de regionale corona-maatregelen voor de Balearen eilanden die vrijdag zouden moeten ingaan. 

Het aantal geïnfecteerde personen begint weer te stijgen en men maakt zich zorgen over een mogelijke vierde corona-golf . Daarom is de kans groot dat de horeca weer op slot gaat en dat alle eilanden te maken krijgen met eiland lockdowns.

Het gaat om geruchten waar de regionale pers over schrijft en deze zijn nog niet bevestigd. Maar op dinsdag zal er een bijeenkomst zijn van het team van experts en worden er beslissingen genomen die een grote impact zullen hebben op de inwoners van de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Horeca

Er wordt geschreven over het opnieuw sluiten van de bars en restaurants, zowel buiten als binnen. In principe wordt er geschreven over het eiland Mallorca en het is nog niet bekend of dit eventueel ook zal gelden voor alle eilanden. De reden voor de sluiting is dat gebleken is dat veel mensen zich niet houden aan de coronaregels en dat het aantal geïnfecteerde personen bij de horeca weer stijgt. 

Eiland-lockdown

Men maakt zich ernstig zorgen om een vierde corona-golf en dus denkt men er ook over na om alle vier de eilanden in een eiland lockdown (cierre perimetral) te doen. Dat betekent dat niemand de eilanden mag binnenkomen of mag verlaten. 

Al wordt er ook gekeken naar de situatie per eiland en is het nog niet helemaal duidelijk wat de uiteindelijke beslissing zal zijn.

De eiland-lockdown geldt dan voor de bewoners van de eilanden en de inwoners van andere regio’s in Spanje maar vreemd genoeg niet voor buitenlandse reizigers want de internationale grenzen zijn nog gewoon open.

Controles

Op Ibiza is de politie al begonnen aan alle binnenlandse reizigers de reden van aankomst te vragen want het is niet zomaar toegestaan het eiland te betreden. Bij buitenlandse reizigers wordt dat echter niet gevraagd maar moet men wel de verplichte negatieve PCR-testuitslag en het ingevulde SpTH-formulier met QR-code laten zien.

De reden dat men zich grote zorgen maakt is dat rond de tijd van de Semana Santa die volgende week begint en de weken daarna stijgingen kunnen plaatsvinden wat betreft geïnfecteerde personen en wellicht ook ziekenhuisopnames en corona-doden. Als de situatie niet snel onder controle is loopt de zomerperiode gevaar en ook de kans op een toeristische zomer.