menu: rubrieken, zoeken & meer

Einde van coronatesten en thuisisolatie voor milde corona-positieven in Spanje

Einde van coronatesten en thuisisolatie voor milde corona-positieven in Spanje
Beeld: Canva

Einde van coronatesten en thuisisolatie voor milde corona-positieven in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Comité van Gezondheidsexperts in Spanje heeft dinsdag beslist dat er een einde komt aan de coronatesten en verplichte huisisolatie voor personen die milde klachten hebben nadat ze positief zijn getest op het coronavirus en quarantaines voor contactpersonen. Het gaat daarbij dus om asymptomatische covid-positieven die niet meer in thuisisolatie hoeven.

Als iemand positief op corona getest wordt hoeft hij of zij vanaf nu in Spanje niet meer in thuisisolatie en hoeven de directe contactpersonen ook niet meer in quarantaine. Alle andere corona-maatregelen blijven gehandhaafd waarbij een positief getest iemand wordt aangeraden om ook in de buitenlucht een mondkpaje te dragen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Vanaf 28 maart worden alleen nog besmette 60-plussers en personen in de risicogroepen in de gaten gehouden volgens het nieuwe plan ‘Estrategia de Vigilancia y Control Frente a la Covid-19’, zoals de minister van Volksgezondheid Carolina Darias op dinsdag bekendmaakte.

Vanaf volgende week maandag zullen de corona-cijfers ook niet meer gepresenteerd worden zoals gebruikelijk de afgelopen twee jaar en worden niet meer alle positieve coronatesten bij elkaar opgeteld. Coronatesten worden alleen nog gedaan bij 60-plussers, zwangere vrouwen en personen met immuniteitsproblemen.

Het aantal positief geteste personen is op dit moment weer iets aan het stijgen in Spanje maar dat resulteert voorlopig nog niet tot een extra grote druk op de ziekenhuisopnames. Op dit moment liggen er 4.686 Covid-patiënten in het ziekenhuis wat 3,78% van de capaciteit is terwijl er 552 Covid-patiënten op de intensive care liggen wat 6,06% van de capaciteit is.