Saharastof keert terug naar Spanje met ‘bloedregen’ tot gevolg

Saharastof keert terug naar Spanje met ‘bloedregen’ tot gevolg
Beeld: @LVNatural / twitter

Saharastof keert terug naar Spanje met ‘bloedregen’ tot gevolg

MADRID – Hebben we eindelijk de auto’s en terrassen weer Saharastof-vrij, komt er weer een nieuwe wolk ‘polvo africano’ aan boven Spanje. In dit geval gaat de komst van het Saharastof gepaard met neerslag waardoor er ook ‘lluvia de sangre’ ontstaat, ofwel bloedregen waarbij het water samen het Saharastof naar beneden komt.

Vanaf woensdagmiddag tot tenminste zaterdag zal een groot deel van het Spaanse vasteland inclusief de Balearen eilanden weer te maken krijgen met een enorme wolk Saharastof . Nog niet zo lang geleden kleurde de lucht op veel plaatsen geel/oranje omdat het Saharastof in de lucht bleef hangen, iets wat niet alleen voor een laag stof op de grond zorgt maar daarnaast ook nog eens ongezond is. Maar dit keer komt het Saharastof op veel plaatsen samen met de regen aan en dat zorgt voor extra viezigheid.

De calima, zoals deze Saharastof-storm ook wel heet, trekt langzaam over het Spaanse vasteland en zal als eerste te merken zijn in de Valencia regio en het zuiden van het land. Verder zullen ook als eerste de Balearen eilanden, Murcia regio en Catalonië het Saharastof merken waarna de wolk verder trekt richting het midden van het land.

Zoals al eerder gemeld zal het Saharastof met name te merken zijn tijdens de zogenaamde ‘lluvia de barro’ ofwel modderregen of ‘lluvia de sangre’ ofwel bloedregen. Dit fenomeen ontstaat wanneer warme lucht in botsing komt met koudere lucht en als dat gebeurt met een wolk Saharastof komt de regen vermengd met het stof naar beneden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.