Spaanse regering publiceert de zomertijdregeling-data tot 2026 maar hoe is het met de afschaffing?

Spaanse regering publiceert de zomertijdregeling-data tot 2026 maar hoe is het met de afschaffing?
Beeld: Canva

Spaanse regering publiceert de zomertijdregeling-data tot 2026 maar hoe is het met de afschaffing?

MADRID – Weet je nog, in 2019 werd een Europese enquête gehouden waarin het overgrote merendeel vóór afschaffing van de zomertijdregeling bleek te zijn. Maar er werd door het Europees parlement toen nog geen beslissing genomen, iets wat zou moeten gebeuren in 2021. Maar de corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat niemand meer praat over die afschaffing. Sterker nog, de Spaanse regering heeft recent nog in de Staatscourant BOE de zomertijdregeling-data gemeld tot en met 2026.

Het leek zo mooi, er moest een einde komen aan de zomertijdregeling en dus zouden we de klok niet meer twee keer per jaar hoeven te veranderen, een keer een uurtje terug en een keer een uurtje vooruit. Maar sinds dat daar in de Europese Unie over gediscussieerd werd er niets meer vernomen van de plannen om de zomertijdregeling af te schaffen.

Dat betekent dat in 2022 in het weekend van 26 op 27 maart de klok gewoon weer een uur vooruit moet worden gezet, van 2 naar 3 uur. De zomertijd zal eindigen in de nacht van 29 op 30 oktober wanneer de klok weer een uur achteruit zal gaan, van 3 naar 2 uur. 

En het lijkt erop dat de zomertijdregeling nog wel even onder ons zal blijven want de Spaanse regering heeft recent de wijzigingen van 2022 tot en met 2026 gepubliceerd in de Staatscourant BOE. 

Zoals gepubliceerd in de BOE vindt in 2023 de verandering plaats op 26 maart en 29 oktober; in 2024 op 31 maart en 27 oktober; in 2025 op 30 maart en 26 oktober en in 2026 op 29 maart en 25 oktober, altijd in de nacht van zaterdag op zondag om 2 uur (vooruit) of 3 uur (achteruit).

JaarZomertijdWintertijd
2022zondag 27 maartzondag 30 oktober
2023zondag 26 maartzondag 29 oktober
2024zondag 31 maartzondag 27 oktober
2025zondag 30 maartzondag 26 oktober
2026zondag 29 maartzondag 25 oktober
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.