Search
menu
Search

Wat is het gelukkigste land ter wereld: Spanje, Nederland, België of Finland? (2023)

Wat is het gelukkigste land ter wereld: Spanje, Nederland, België of Finland?
Beeld: Canva

Wat is het gelukkigste land ter wereld: Spanje, Nederland, België of Finland? (2023)

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar rond 20 maart begint de lente in Spanje, maar het is ook de datum dat men de Internationale Dag van het Geluk viert. Het gaat om een initiatief van de Verenigde Naties (VN) dat in 2012 werd ingevoerd en dus in 2023 alweer elf jaar bestaat. Spanje is op de lijst wat betreft gelukkige inwoners achteruit gegaan en scoort slechter dan Nederland en België terwijl steevast bovenaan Finland staat. 

Volgens het elfde World Happiness Report van de VN staat Spanje op plaats 32 van de 137 gelukkigste landen, 3 plaatsen lager dan in 2022 toen Spanje nog de 29e plaats had. Finland wist in 2018 al Noorwegen van de troon te stoten als gelukkigste land terwijl Nederland in 2023 opnieuw is geëindigd op de 5e plaats, zelfde als in 2022 en 2021, en België op de 17e plaats staat, twee plaatsen hoger.

Er wordt rekening gehouden met zes factoren om te bepalen of de inwoners van een land gelukkig zijn: bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking, sociale steun, gezonde levensverwachting bij de geboorte, vrijheid om levenskeuzes te maken, vrijgevigheid en percepties van corruptie.

In elk land werden duizend inwoners ondervraagd en voor de zesde keer op rij staat Finland op de eerste plaats als het gelukkigste land ter wereld! Volgens het officiële rapport stond Spanje op de tweeëndertigste plaats, Nederland op de vijfde plaats en België op de zeventiende plaats.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?