Search
menu
Search

Er is weer zand of modder naar beneden gekomen tijdens de laatste regenbuien in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Er is weer zand of modder naar beneden gekomen tijdens de laatste regenbuien in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In het noorden, noordwesten, zuidwesten en zuiden van Spanje heeft het dit afgelopen weekend weer geregend en dat ging ook gepaard met de neerslag van zand en modder. Inwoners van Spanje weten waar we het over hebben en het is knap lastig wanneer alles onder een dun of soms dik laagje zand of modder ligt. Maar waar komt deze “lluvia con barro” dan toch vandaan?

Het is heel vervelend en zorgt ervoor dat er massaal naar de autowasstraten gereden wordt om de auto’s te wassen na een matige regenbui. Modder of zand wat de auto’s bedekt, afkomstig van de Sahara woestijn in Afrika. Dat er regen met modder/zand valt gebeurt alleen als er voldaan wordt aan twee meteorologische fenomenen op hetzelfde moment.

Factoren

Als eerste de aanwezigheid van fijn Sahara zand in de hoger gelegen lagen van de atmosfeer die meestal naar Spanje gedreven worden door middel van luchtstromingen uit het zuiden of zuidwesten. Daarnaast de aanwezigheid van regen die in de laatste gevallen door de hitte en warme temperaturen is ontstaan.

De “lluvia con barro” of ook wel “lluvia de sangre” genoemd vanwege de rood/bruine kleur van het zand/modder komt veel voor in de nabijheid van Afrika zoals op de Canarische Eilanden of in Andalusië. Dit weekend echter werd het fenomeen ook waargenomen in de regio Valencia, Alicante en Murcia.

Droogte

Er is echter nog een derde factor die bijdraagt aan de zand/modder regen en dat is de droogte in de Sahara woestijn waardoor de wind het fijne woestijnzand makkelijk kan meedragen richting de Canarische Eilanden of het Spaanse vasteland. Iets wat vaak gebeurt op de Canarische Eilanden en in Andalusië en daar de naam “Calima” heeft gekregen waardoor er soms ademhalingsproblemen bij mensen kunnen ontstaan.

Het fenomeen van de zand/modder regen komt niet alleen maar voor in de zomermaanden en kan ook regelmatig de auto’s in de lente en herfst bedekken met de laag zand/modder. Het zal echter nooit voorkomen gedurende de wintermaanden, behalve op de Canarische Eilanden. Het bedekken van auto’s met zand/modder heeft niets te maken met milieuverontreiniging aangezien het hier puur om een meteorologisch fenomeen gaat.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?