skip to Main Content
Politie onderzoekt de dood van varkens bij laatste overstromingen in Aragón
Pùblico.es

Politie onderzoekt de dood van varkens bij laatste overstromingen in Aragón

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Pùblico.es

ZARAGOZA – De Guardia Civil politie is een onderzoek gestart naar de dood van tenminste 94 varkens in een stal die bij de laatste overstromingen van de Ebro rivier in de deelstaat Aragón aan hun lot werden overgelaten en verdronken. Er zijn veel meer dieren overleden bij deze overstromingen maar de politie richt zich in dit geval op de stal en de eigenaar daarvan in de gemeente Villafranca de Ebro.

Volgens getuigen heeft de eigenaar van deze varkens er alles aan gedaan om zijn dieren te redden, iet wat door anderen waaronder dierenactivisten wordt tegengesproken. Met name deze noodlijdende varkens in Villafranca de Ebro waren overal op het nieuws te zien in Spanje en foto’s werden verspreid via o.a. de sociale media. Over het algemeen wil geen enkele boer zijn dieren achterlaten want alleen al op economisch vlak is de schade groot maar in sommige gevallen moet de politie eraan te pas komen om te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de dood van deze dieren.

Het is de afdeling Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona) van de Guardia Civil die zich nu bezighoudt met het onderzoek waarbij vastgesteld moet worden of er sprake is van overmacht door het snel stijgende water of nalatigheid en het aan hun lot overlaten van de varkens waarbij er 94 om het leven zijn gekomen door verdrinking. Er wordt ook onderzocht waarom er geen voorzorgsmaatregelen zijn genomen, wetende dat de rivier buiten de oevers zou gaan treden, iets wat niet de eerste keer gebeurd.

Tijdens de overstromingen van de Ebro rivier waarbij de velden die naast de rivier liggen vol stroomden met water, werden er 51.000 dieren gered en geëvacueerd, te weten 25.000 varkens, 21.000 lammeren en schapen en 5.000 koeien en stieren. Deze dieren waren afkomstig uit 62 boerderijen in de getroffen regio. Ook het leger heeft geholpen met de evacuaties en de militairen hebben zo’n 4.000 varkens en koeien gered. In sommige gevallen werden dieren aan hun lot overgelaten terwijl in andere gevallen de eigenaren om hulp hebben gevraagd omdat zij niets meer konden doen en de situatie te ernstig geworden was.

Er zijn echter ook volgens de meest recente cijfers 900 dieren, waaronder 600 biggen op een boerderij in Tauste en 200 lammeren in Codos om het leven gekomen. In vergelijking met de overstromingen in 2015 toen er meer dan 10.000 dieren overleden is dat nog relatief weinig … maar uiteraard nog steeds te veel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken