skip to Main Content
Potentieel dodelijke en zeer pijnlijke kwallen nu ook op de stranden van Alicante gezien
Wikimedia

Potentieel dodelijke en zeer pijnlijke kwallen nu ook op de stranden van Alicante gezien

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wikimedia

ALICANTE – Het Portugese oorlogsschip is na zijn aanwezigheid op de stranden van Ibiza en Formentera nu ook gezien op de stranden van Alicante. Het gaat hier om een groep van poliepen die we gemakshalve kwallen noemen omdat ze er zo uitzien met als enige uitzondering dat de tentakels tot wel 30 meter lang kunnen worden. Daarnaast is een beet van een “carabela portugueza” zeer pijnlijk en kan deze soms dodelijk zijn, oppassen dus.

Volgens de regionale krant Diario Información zijn er meerdere exemplaren van de Portugese oorlogsschepen gevonden op en nabij het San Juan strand in Alicante. Ondanks dat er regelmatig kwallen (medusas) te zien zijn bij de kust van de Costa Blanca komt de “carabela portuguesa” niet veel of eigenlijk bijna nooit voor in dit deel van Spanje. Ze zijn wel vaker te zien langs de kust van Cádiz en Huelva, in de Atlantische Oceaan.

De zeestromingen hebben de paars/blauw gekleurde Portugese oorlogsschepen niet alleen naar de stranden van Ibiza en Formentera op de Balearen eilanden gebracht maar nu ook naar de stranden van het Spaanse vasteland in de provincie Alicante. Sommige van deze exemplaren zijn levend uit het water gehaald terwijl andere levende en dode exemplaren op de stranden gevonden werden. Op veel stranden is de rode vlag uitgehangen waardoor het verboden is te zwemmen in zee.

Ook al schrijven we over een kwal, het Portugees oorlogsschip is geen echte kwal maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”.

Het Portugees oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een kwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken