skip to Main Content
Eerste Spaanse verkiezingsdebat TVE voorbij
RTVE

Eerste Spaanse verkiezingsdebat TVE voorbij

MADRID – Terwijl de zittende premier Pedro Sánchez (PSOE) verwacht had dat hij van alle kanten zou worden aangevallen bleek dit tijdens het eerste (van de twee opeenvolgende) verkiezingsdebat niet helemaal het geval te zijn. Sánchez heeft zich heelhuids uit het vierkoppige debat kunnen redden terwijl Albert Rivera en Pablo Casado meerdere keren de Catalaanse problematiek aanhaalden.

Terwijl de huidige premier Pedro Sánchez (PSOE) probeerde uit te leggen wat zijn regering allemaal voor elkaar heeft gekregen in Spanje in slechts 9 maanden tijd (sinds de motie van wantrouwen begin juni 2018), werd hij door Pablo Casado (PP) en Albert Rivera (Ciudadanos) aangevallen, niet vanwege wat er bereikt is of niet bereikt is en waar hij faalt) maar omdat hem verweten wordt de vijand van Spanje te zijn, Spanje kapot wil maken en de woordvoerder is van de Catalaanse separatisten en Baskische nationalisten.

De redactie heeft bijgehouden hoe vaak diverse onderwerpen werden genoemd zoals 12 keer de melding corruptie, 8 keer het woord Catalonië, 9 keer de naam Torra (die als Nazi werd omschreven) en 12 keer het woord separatisten. Andere veelgenoemde onderwerpen waren de pensioenen, het partner- en machogeweld, sociale voorzieningen, gezondheid en onderwijs … de standaard onderwerpen waarbij ook het thema belastingen, werkenden, werkloosheid en zelfstandige ondernemers onderdeel van debat waren.

Eigenlijk was het meer een lancering van voorstellen en noemen van verwijten naar zaken die andere partijen slecht doen dan een echt debat waar men serieus over de toekomst van Spanje praat. Pablo Iglesias (Podemos) haalde meerdere keren de grondwet erbij om aan te geven aan de institutionele partijen (PP en Ciudadanos) dat deze op veel manieren niet wordt nageleefd zoals salarissen, pensioenen, gezondheid, onderwijs en recht op huisvesting.

Zoals in Spanje vaak gebeurt werden de politieke leiders bijna als popsterren bij de studio van TVE ontvangen. Op de vraag wie de winnaar is van het eerste verkiezingsdebat is moeilijk een antwoord te geven. Rivera en Casado hadden als taak om Sánchez aan te vallen terwijl deze zich probeerde te verdedigen.

Iglesias hoopte vanaf het begin op een constructief debat met echte voorstellen voor een beter Spanje in de toekomst maar het bleef bij alle partijen meer een opsomming van de verschillende verkiezingsprogramma’s en het terugvallen in vroegere tijden, zoals Rivera opmerkte die zelf herhaaldelijk het thema Catalonië erbij haalde.

Op dinsdag zal het tweede debat plaatsvinden bij Atresmedia waarbij dit debat (als het een debat wordt) als doorslaggevend wordt gezien. Dit debat vindt slechts drie dagen voordat de verkiezingscampagne op vrijdag eindigt en vijf dagen voor de verkiezingen van zondag 28 april plaats.

Peiling

Een van de laatste verkiezingspeilingen van Celeste-Tel en gepubliceerd bij El Diario laat opnieuw zien dat de PSOE de verkiezingen gaat winnen met 28,9% van de stemmen (119/123 zetels). Als tweede eindigt de PP met 23,5% van de stemmen (93/99) gevolgd door Ciudadanos met 15,1% van de stemmen (49/52), Unidas-Podemos met 10% van de stemmen (27/29) en Vox met 7,9% van de stemmen (14/18). Deze peiling werd gemaakt voor het eerste verkiezingsdebat van maandagavond.

Voor degene die gekeken hebben naar het eerste verkiezingsdebat op TVE …. wie heeft er volgens jou gewonnen als er al een winnaar is?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Persoonlijk vond ik ze allemaal niet best.
    Iglesias maakte zich sowieso belachelijk met zijn boekje,hamerend op de Spaanse grondwet die hij normaal niet steunt.
    Dat trucje heeft hij goed afgekeken van Chavez en Maduro lol…..

    1. Pablo Iglesias deed het stukken beter als voorheen en wat dat boek je nou uit, nee bordjes ophouden is iets?? Casado deed het verschrikkelijk slecht en kwam op de 4e plaats. En wat een kinderlijk gelul allemaal zeg, schijnbaar ben ik meer opgegroeid.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken