Kort coronavirus nieuws uit Spanje (45)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (45)
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

440 nieuwe corona-doden en 4.625 nieuwe besmettingen erbij in Spanje

MADRID – Er lijkt maar geen einde te komen aan de corona-doden en besmette personen en ook op donderdag 23 april steeg dat aantal weer. Het aantal nieuwe corona-doden die getest zijn op het virus steeg met 440 personen naar een totaal van 22.157 sterfgevallen. 

Het aantal bevestigde besmette personen steeg ook weer met 4.635 personen naar een totaal van maar liefst 213.024 personen waarvan al veel mensen genezen zijn verklaard. Dat aantal steeg namelijk ook met 3.335 personen naar een totaal van 89.250 genezen of virusvrije personen.

Alles bij elkaar opgeteld zijn er op dit moment nog 101.617 zogenaamde actieve gevallen waarvan het overgrote deel (meer dan 91%) slechts licht besmet is en er eigenlijk geen gevaar voor hun leven is. Er is echter ook een deel van de patiënten dat vecht voor hun leven en er liggen in Spanje op dit moment nog steeds 7.705 patiënten op de intensive care (UCI) afdelingen. Het is niet bekend hoeveel corona-patiënten er in de ziekenhuizen liggen.

LEESTIP: UPDATE 54: +440 corona-doden en +4.635 besmettingen in Spanje

Madrid telt op andere manier: 6.334 corona-doden meer

MADRID – De regionale regering van de Madrid regio is net zoals in Catalonië begonnen met het op een andere manier tellen van de corona-doden. Men gaat nu niet alleen de personen die overleden zijn door/met het coronavirus die positief op het virus getest werden tellen maar ook de vermoedelijke sterfgevallen bij wie symptomen werden vastgesteld maar niet op het coronavirus werden getest.

Officieel waren er op donderdag in de Madrid regio 7.577 corona-doden die ook zo door het Ministerie van Volksgezondheid elke dag gepresenteerd worden in de dagcijfers. Maar na de hertelling komen daar plots 6.334 nieuwe corona-doden bij waardoor de Madrid regio dus 13.911 sterfgevallen die gerelateerd zijn met het coronavirus heeft. Officieel worden echter nog steeds de andere cijfers doorgegeven en elke dag gepubliceerd, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding aanbevelen.

LEESTIP: De onzichtbare corona-doden en telmethode in Spanje

Spanje is na België het land met de meeste corona-doden per 100.000 inwoners

MADRID – Op een lijst van de universiteit Johns Hopkins staat Spanje op een tweede plaats als het gaat om aantal corona-doden per 100.000 inwoners van een land. België staat op de eerste plaats met 52,5 doden per 100.000 inwoners maar dat komt door de wijze waarop men in België de sterfgevallen bij elkaar optelt. Spanje staat met 45,6 doden op een tweede plaats gevolgd door Italië met 40,8 doden, Frankrijk met 31,1 doden en Groot Brittannië met 26,1 doden. Nederland staat op de zesde plaats met 22,8 coronañ-doden per 100.000 inwoners. 

Dodental in Spaanse bejaarden- en verzorgingshuizen opgelopen naar meer dan 15.000

MADRID – Zoals we al eerder schreven in dit artikel worden in Spanje met name de bejaardenhuizen en verzorgingshuizen zwaar getroffen door de corona-crisis, het virus en COVID-19. Niet alleen raken er duizenden bewoners besmet met het coronavirus en moeten zij op hun kamer in quarantaine leven, ook het personeel raakt steeds meer besmet. Maar het dodental in de bejaarden- en verzorgingshuizen is ook flink gestegen en is inmiddels, opgelopen naar meer dan 15.000 corona-doden. Het meeste aantal doden is te vinden in de Madrid regio gevolgd door Catalonië, castilla-La Mancha en Castilië en León.

Kinderen tot 14 jaar mogen vanaf 26 april gecontroleerd naar buiten

MADRID – Kinderen tot 14 jaar zullen vanaf zondag 26 april op een gecontroleerde wijze naar buiten mogen om te spelen, fietsen of te voetballen. De regering maakte eerder al bekend dat kinderen naar buiten mogen gaan vanaf maandag 27 april maar dat is nu zondag 26 april geworden. Ook de leeftijd werd veranderd van 12 jaar naar 14 jaar. 

Vanaf zondag 26 april mogen kinderen tot 14 jaar één uur per dag in een straal van één kilometer rond de woning naar buiten. Dat dient altijd te gebeuren onder begeleiding van een volwassen persoon, hetzij de vader of moeder of een grotere broer of zus van 18 jaar en ouder. Er mogen door de volwassen persoon drie kinderen tegelijk mee naar buiten worden genomen die dan mogen spelen, rennen, fietsen, voetballen etc. 

Ze mogen niet naar een park of kinderspeelplaats gaan en dienen altijd 1,5 tot 2 meter afstand te houden van andere kinderen die niet tot dezelfde groep behoren. Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht maar wordt wel aangeraden.

LEESTIP: Spaanse kinderen tot 14 jaar mogen één uur naar buiten tussen 9 en 21 uur

Het coronavirus circuleerde in februari al in Spanje

MADRID – Op 15 maart kondigde de Spaanse regering de noodtoestand aan waarna alle Spanjaarden verplicht in een thuisisolement moesten gaan. Op dat moment waren in Spanje 7.753 personen besmet met het coronavirus en waren er 292 personen overleden als gevolg van het virus. Volgens een onderzoek van het Instituto de Salud Carlos III was het coronavirus reeds half februari in Spanje aanwezig en waren er al veel mensen besmet.

Het virus is rond 14 februari via 15 verschillende wegen naar Spanje gekomen. De Spaanse autoriteiten verzekerden de bevolking op 23 februari dat er in Spanje niemand besmet was met het coronavirus en dat ook niemand aan het virus was overleden. Het virus werd daarnaast ook vanuit Spanje geëxporteerd naar andere landen, iets dat onvermijdelijk was op dat moment. Een van de brandhaarden was de voetbalwedstrijd tussen het Italiaanse Atalanta Bergamo en Valencia op 19 februari. 35% van de voetballers en journalisten raakten toen besmet.

Het eerste corona-geval in Spanje werd op 1 februari geregistreerd op het Canarische Eiland La Gomera waar een Duitse toerist positief werd getest op het coronavirus. De eerste officiële corona-dode werd geregistreerd op 13 februari in Valencia, al werd dit nieuws pas drie weken later bekend. Inmiddels zijn er in Spanje meer dan 22.000 doden en 213.000 besmettingsgevallen, zo snel heeft het virus om zich heen gegrepen.

Minister: we werken aan een versoepeling van de maatregelen voor ouderen

MADRID – De minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft in het congres bevestigd dat het team van experts en de minister van verschillende Ministeries werken aan een versoepeling van de corona-maatregelen voor de ouderen. Zo zegt hij dat hij zich bewust is van het enorme offer dat deze kwetsbare groep inwoners van Spanje heeft gemaakt maar men dient ten allen tijde voorzichtig te zijn. Daarom heeft hij niets meer bekend gemaakt en werd er verder geen informatie gegeven over wat, hoe en wanneer deze versoepeling dan zou moeten plaatsvinden.

Meer dan 60.000 kinderen in Aragón ontvangen crona-diploma

ZARAGOZA – de regioregering van de autonome regio Aragón heeft speciaal voor de kinderen in de regio diploma’s gemaakt. Deze diploma’s krijgen de kinderen vanwege de goede houding die zij tijdens de noodtoestand en het verplichte thuisisolement tonen. Inmiddels zijn er meer dan 60.000 kinderen die een diploma hebben ontvangen.

De Gobierno de Aragón heeft speciale ‘quarantainediploma’s’ of corona-diploma’s gemaakt en verspreid onder de meer dan 60.000 kinderen in de regio bestaande uit de provincies Zaragoza, Huesca en Teruel. Deze diploma’s zijn ondertekend door de regiopremier van Aragón en zijn door de kinderen en ouders goed ontvangen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.