Spaanse kinderen tot 14 jaar mogen één uur naar buiten tussen 9 en 21 uur

Spaanse kinderen tot 14 jaar mogen één uur naar buiten tussen 9 en 21 uur
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Veel ouders en 6,8 miljoen kinderen tot 14 jaar zullen opgelucht ademhalen omdat ze vanaf zondag 26 april van 9 tot 21 uur maximaal 60 minuten naar buiten mogen gaan. Een verantwoordelijk volwassen persoon mag tot drie kinderen meenemen om te wandelen of spelen maar kinderen mogen niet naar parken of kinderspeelplaatsen gaan.

Het is in Spanje op dit moment het onderwerp van gesprek want de eerste leeftijdsgroep die te maken krijgt met een verzwakking van de genomen corona-maatregelen in het land zijn de 6,8 miljoen kinderen van 0 tot 14 jaar. Het nieuws werd afgelopen zaterdag al door premier Pedro Sánchez bekend gemaakt maar daarna volgde veel verwarring.

Want eerst mochten kinderen tot 12 jaar naar buiten, daarna kinderen tot 14 jaar en dan alleen om naar de supermarkt, apotheek of bank te gaan. Dat werd later weer veranderd naar buiten wandelen en spelen waarbij juist supermarkten vermeden dienen te worden. De regering spreekt niet over een rectificatie na de vele klachten van de oppositie, ouders en kinderen maar meer over een miscommunicatie tussen ministers.

Uiteindelijk heeft de tweede vice premier van Spanje Pablo Iglesias op donderdag het verlossende woord gegeven. Kinderen tot 14 jaar mogen maximaal 60 minuten per dag tussen 9 en 21 uur naar buiten om te spelen, rennen of sporten. Dat dienen de kinderen altijd te doen onder toezicht van een verantwoordelijk volwassen persoon (hoeft geen vader of moeder te zijn) die bij de kinderen woont en die tot maximaal drie kinderen mee naar buiten mag nemen. 

Kinderen moeten wel in een straal van één kilometer rond de woning blijven maar ze mogen speelgoed zoals ballen mee naar buiten nemen. Daarnaast is het niet toegestaan om naar parken of kinderspeelplaatsen te gaan, deze zijn overigens bijna overal al voor het publiek gesloten. Als kinderen koorts of corona-symptomen hebben mogen ze niet naar buiten, ook niet als kinderen reeds in quarantaine zijn.

Mondneusmaskers voor kinderen zijn niet verplicht maar het dragen ervan wordt wel aangeraden. Kinderen moeten daarnaast zet zoals volwassen personen de hygiënemaatregelen in acht nemen zoals het vaak wassen en desinfecteren van de handen. Daarnaast is het verplicht net zoals bij de volwassen om tenminste 1,5 meter afstand te houden van andere kinderen en volwassenen. Het wordt ook aangeraden om de drukke tijdstippen op straat te vermijden.

Over de leeftijd wordt hier geschreven dat kinderen van 14 tot 18 jaar al naar buiten mochten gaan tijdens de noodtoestand om bijvoorbeeld de hond uit te laten of naar de supermarkt te gaan, net zoals de volwassenen vanaf 18 jaar. Kinderen tot 14 jaar mogen vanaf nu dus ook met vader, moeder, oudere broer of zus mee om de hond uit te laten.

Over de tijdslimiet van 60 minuten of 1 uur wordt er geschreven dat dit niet gecontroleerd wordt maar dat ouders verantwoordelijkheid moeten dragen door een geroep te doen op de individuele verantwoordelijkheid van de volwassen personen die met de kinderen naar buiten mogen gaan.

Pablo Iglesias heeft zijn excuses aangeboden aan de kinderen voor de verwarrende en tegenstrijdige informatie die de laatste dagen naar buiten kwam. Net zoals iedereen zijn ook wij mensen en maken we fouten, aldus Iglesias. Vóór zondag 26 april zal er een gids beschikbaar zijn waarin aan de ouders en kinderen wordt uitgelegd wat wel en wat niet mag en waar men rekening mee moet houden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.