Tomatengooi-feest ‘La Tomatina’ in provincie Valencia geannuleerd

Tomatengooi-feest 'La Tomatina' in provincie Valencia geannuleerd
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

VALENCIA – Na de uitstel van de Las Fallas feesten in Valencia, de annulering van de Semana Santa in Spanje, de Feria de Abril in Sevilla en recent het stierenrennen in Pamplona is het nieuwste slachtoffer van de corona-crisis het tomatengooi-feest La Tomatina in Buñol, provincie Valencia. Tienduizenden tomatengooiers uit Spanje en andere landen zullen het dit jaar zonder dit feest moeten doen.

La Tomatina bestaat al meer dan 75 jaar en wordt elk jaar op de laatste woensdag van augustus gevierd. Sinds twee jaar mogen er ‘maar’ 20.000 deelnemers meedoen met het tomaten gooien omdat het feest te druk was geworden. 

De beslissing om dit nationaal en internationaal zeer bekende dorpsfeest te annuleren werd op dezelfde dag genomen dat men in Duitsland besloot om het bierfeest Oktoberfest te annuleren.

Eerder werd in Pamplona al besloten om het stierenrennen en het San Fermin feest te annuleren. Daarvoor werden in Spanje ook al de San Isidro stadsfeesten van Madrid geannuleerd, werd de Semana Santa in heel Spanje afgeblazen en besloot men om de Feria de Abril in Sevilla te annuleren. Ook de Las Fallas in Valencia gingen dit jaar niet door.

Geschiedenis

La Tomatina is een feest dat gevierd wordt in het dorpje Buñol in de Spaanse provincie Valencia. Het is een jaarlijks terugkerend tomatengevecht op de laatste woensdag van augustus. Dit evenement trekt altijd veel toeristen. Samen met de San Fermín-feesten en de bijbehorende stierenrennen in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje.

In 1944 zochten enkele jongeren ruzie omdat ze deel wilden nemen aan een typische lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofden). Omdat ze zich in de buurt van een groentekraam bevonden, stalen ze tomaten om die naar de optocht te gooien. De oproerpolitie kwam en liet de jongeren de schade vergoeden. Het jaar daarop herhaalden de jongeren deze truc, met ditmaal van huis meegebrachte tomaten. Ook toen werden ze weer door de ordetroepen opgepakt. Na dit enkele jaren achtereen volgehouden te hebben, werd dit een traditie zonder dat er een officiële status van was vastgelegd.

In 1950 stond de gemeenteraad van Buñol het feest nog toe, maar het jaar daarna niet meer en een aantal deelnemers werd opgepakt. Door veel druk van de buurgemeenten werden deze toch vrijgelaten. Uiteindelijk werd het gehele feest toegestaan en naast het gooien van tomaten werden andere gebruiken gemeengoed. Zo werd men met water overgoten en werden er waterstralen op de tegenstander gericht. In 1957 werd het feest weer verboden en stond op overtreding een gevangenisstraf. Dat jaar besloten omwonenden om een lijkwade met een grote tomaat door het dorp te dragen, “om hem te begraven”. Deze processie werd bijgestaan door bands die begrafenismuziek speelden.

In 1959 werd Tomatina definitief toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente jaarlijks tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers. In 2013 was het voor het eerst dat deelnemers moeten betalen voor deelname aangezien de kosten steeds hoger worden, er meer buitenlanders naar Buñol komen om deel te nemen aan de festiviteiten en men slechts plaats heeft voor een beperkt aantal deelnemers in de smalle straten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.