Wiskundige voorspelling: op 20 mei geen corona-doden meer in Spanje

Wiskundige voorspelling: op 20 mei geen corona-doden meer in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Neem deze informatie niet al te serieus al zou het wel hoopgevend kunnen zijn. De Spaanse regering kijkt waarschijnlijk niet naar de gegevens van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) dat onderdeel is van de Universiteit van Washington maar stel dat de informatie wel zou kloppen. We analyseren de wiskundige voorspellingen van dit instituut voor Spanje, Nederland en België.

Volgens het wiskundig model van het IHME zal het aantal dagelijkse corona-doden vanaf 30 april onder de 100 komen terwijl op 27 april, de dag dat de kinderen onder 14 jaar voor even naar buiten mogen, er minder dan 200 corona-doden geregistreerd worden.

Maar vanaf 10 mei moeten er volgens het wiskundig rekenmodel nog maar minder dan 10 doden per dag zijn in Spanje en vanaf 20 mei zullen er geen corona-doden meer geregistreerd worden. 

Maar kloppen deze voorspellingen wel als we kijken naar dagen die al voorbij zijn en we kijken naar het aantal geregistreerde sterfgevallen. Als we kijken naar maandag 20 april werden er 456 corona-doden voorspeld maar was het echte aantal volgens de officiële cijfers 399 overledenen. 

Voor dinsdag 21 april werden er 412 doden voorspeld maar was het officiële geregistreerde aantal 430 corona-doden. Voor woensdag 22 april had het IHME 367 doden voorspeld maar steeg het echte aantal sterfgevallen naar 435. Voor donderdag 23 april worden er 324 corona-doden voorspeld maar is het echte aantal 440 sterfgevallen.

Volgens de verantwoordelijken van dit wiskundig rekenmodel kunnen er per dag uiteraard verschillen zitten in de cijfers want er spelen veel factoren mee waar de wiskunde geen controle over heeft. Maar als men naar 1 april kijkt, de dag dat de piek werd bereikt in Spanje van 961 corona-doden, werden er 950 voorspeld wat dus akelig dicht in de buurt komt.

Bekijk HIER de wiskundige voorspellingen voor Spanje.

Volgens dezelfde voorspelling zal Spanje vanaf 20 mei eindigen op 24.624 corona-doden wat vanaf dat moment niet meer verder zal stijgen. Op het moment van schrijven, ongeveer met nog één maand te gaan tot 20 mei, staat de trieste teller in Spanje op 21.717 corona-doden terwijl het IHME voor 22 april 22.645 sterfgevallen voorspeld heeft.

Nederland en België

Naast Spanje kijken we ook even naar de voorspellingen voor Nederland en België. Volgens het IHME is de piek van 234 doden op 7 april bereikt en zullen er vanaf 22 juni geen corona-doden meer zijn in Nederland, dus een maand later dan in Spanje. Nederland zal volgens de voorspellingen eindigen op een totaal van 7.361 corona-doden.

Wat betreft België heeft men op 10 april de piek bereikt van 496 corona-doden op een dag en zal dit aantal vanaf 21 april dalen om op 19 mei te eindigen zonder corona-doden. Uiteindelijk zal België de corona-crisis moeten eindigen met een totaal van 8.161 corona-doden.

Bekijk HIER de wiskundige voorspellingen voor Nederland en HIER voor België.

LET OP: Het gaat hier dus om voorspellingen die volgens een wiskundige rekenformule bepaald worden en in kaart worden gebracht door het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) dat onderdeel is van de Universiteit van Washington. Het zijn niets meer dan voorspellingen waarvan we uiteraard wel stiekem hopen dat deze zullen uitkomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.