Europa opent de deur voor gevaccineerden om mondkapje af te zetten

Europa opent de deur voor gevaccineerden om mondkapje af te zetten
Beeld: 123rf

Europa opent de deur voor gevaccineerden om mondkapje af te zetten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) biedt aan de EU-lidstaten aanbevelingen over hoe de nieuwe normaliteit er uit moet gaan zien. In het laatste rapport wordt geschreven dat er in diverse gevallen sprake kan zijn van een niet-verplichting tot het dragen van een mondkapje en/of anderhalve meter afstand.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding raadt de EU-lidstaten aan om het gebruik van het nu praktisch overal verplichte mondkapje te versoepelen. Daarbij wordt ook gesproken over een versoepeling van de anderhalve meter social distance regel.

Het gaat met name om versoepelingen voor EU-burgers die reeds gevaccineerd zijn en dus de vaccinatie cyclus volbracht hebben met twee dosissen/prikken of in het geval van het Janssen-vaccin een dosis/prik.

Naarmate er steeds meer EU-burgers gevaccineerd worden en er dus gesproken kan worden over een immuniteit bij een steeds groter aantal inwoners van de Europese Unie, kan er nagedacht worden over een langzame versoepeling van de basisregels zoals het dragen van een mondkapje en de anderhalve meter afstand om besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Tot nu toe heeft de Europese Unie 134 miljoen corona-vaccins van verschillende producenten afgenomen met alleen in de afgelopen week al 17 miljoen corona-vaccins die allemaal verdeeld zijn onder 30 landen. 

Volgens de laatste cijfers van de EU-landen heeft 23,1% van de ouderen binnen de EU een prik gehad en is 8,5% gevaccineerd nadat er twee prikken zijn geplaatst. Bij de EU-burgers van 80 jaar en ouder heeft 75,6% een prik gehad en is 50,3% gevaccineerd.

Scenario’s

Er zijn door het ECDC diverse scenario’s bedacht die door de EU-lidstaten gebruikt kunnen worden bij de plannen voor versoepeling van de corona-maatregelen als er sprake is van bijeenkomsten tussen twee personen, huishoudens of sociale groepen.

Wanneer volledig gevaccineerde personen andere volledig gevaccineerde personen ontmoeten, kunnen maatregelen zoals fysieke afstand van anderhalve meter en het dragen van mondkapjes worden versoepeld, ook voor oudere volwassenen.

Wanneer volledig gevaccineerde jonge volwassenen en volwassenen van middelbare leeftijd niet-gevaccineerde mensen ontmoeten, kunnen maatregelen zoals fysieke afstand van anderhalve meter en het dragen van mondkapjes worden versoepeld zolang niemand aanwezig is uit een risicogroep.

Maatregelen zoals anderhalve meter afstand en mondkapjes moeten blijven worden gehandhaafd in openbare ruimtes en bij grote bijeenkomsten, ongeacht de vaccinatiestatus van de aanwezige personen.

Het is na deze aanbevelingen aan de regeringen in de EU-landen of ze deze gaan opvolgen en versoepelingen voor gevaccineerde burgers gaan invoeren.

Deze aanbevelingen van het ECDC zijn ook te lezen in dit rapport.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.