Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (5) 

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (5)
Beeld: Waterair

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (5) 

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In maart 2018 emigreren Tom en Danielle van Leeuwen samen met hun hond Donja naar Spanje. In oktober 2020 kopen zij in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Ze combineren zoveel mogelijk oude materialen met hedendaags comfort. Casa Rodriquillo wordt een klimaatneutrale B&B. In één van de bodegas hebben ze een curiosawinkel gerealiseerd, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en VIDEO (onderaan artikel).

Een Casa Rural in Spanje zonder zwembad is natuurlijk een beetje vreemd, zoiets als een verjaardag zonder taart. Kan best, maar het is gewoon leuker met! Dus heeft Tom zich naast alle andere werkzaamheden de afgelopen maanden ook nog op project zwembad gestort en afgelopen week is het zwembad dan eindelijk besteld. Wat was dat een bevalling zeg!

Allereerst was het bijna onmogelijk om iemand te vinden die langs wilde komen om een offerte te maken. Dat is iets waar we best wel aan moesten wennen. Veel bedrijven in Spanje zijn van het korte termijn principe. Als het nu druk is en goed gaat, dan hoef je toch geen tijd en energie te stoppen in nieuwe aanvragen. Dus als een bedrijf bijvoorbeeld voor drie maanden werk genoeg heeft, dan reageren ze gewoon niet op berichten of je krijgt plotseling na drie maanden alsnog nog een reactie, want dan is er weer tijd…

Maar goed, het is toch gelukt om verschillende bedrijven te vinden die tijd wilden maken om ons wegwijs te maken in het land der zwembaden. Natuurlijk is hun type zwembad het beste en aan die van de concurrent zitten allemaal nadelen. Daar werden we eigenlijk niet zoveel wijzer van. Daarom hebben we ook wat rondgevraagd bij mensen om ons heen naar hun ervaringen met zwembaden. Aangezien bijna iedereen hier in Spanje een zwembad heeft, leverde dat best wel wat informatie op. Dit hebben we opgeteld bij de verhalen en offertes van de zwembad leveranciers en op basis hiervan hebben we ons beslissing gemaakt.

En wat is het dan geworden… Over een aantal dingen waren we voor het onderzoek al uit. Danielle heeft in haar hoofd dat een bad met rondingen meer een vakantiegevoel geeft en dan vinden we een niervormige zwembad het mooist. Ook willen we graag een zoutwaterbad, zoutwater is vriendelijker voor je huid en de wespen schijnen zoutwater minder aantrekkelijk te vinden. Er bestaan grofweg drie types zwembaden; de voorgevormde polyester baden, de betonnen baden al dan niet met tegeltjes en zwembaden met metalen wanden en liner.

Een voorgevormd polyester zwembad viel af. Dit had voor ons eigenlijk maar één nadeel. De afmetingen en de vormen kwamen niet overeen met onze wensen. Verder leek ons dit, vanwege het onderhoudsvrije karakter, een ideaal bad. Bij de mensen om ons heen met betonnen baden kwamen veel problemen voor met loszittende of gebroken tegels en voegen die vrij snel slecht worden, wat bij vele lekkages opleverde. Ook schrokken wij van de prijzen van betonnen baden, die zijn het laatste jaar flink omhoog gevlogen.

Nou denk ik dat jullie al wel kunnen raden wat het is geworden. Op basis van prijs en mogelijkheden qua vorm zijn wij dus uitgekomen op een gedeeltelijk zelfbouw zwembad. Mede omdat Tom deze bijna helemaal zelf kan installeren, scheelt dit echt duizenden euro’s ten opzichte van een betonnen bad en bovendien is dit type zwembad heel flexibel in vorm en afmeting. Een ander groot voordeel is dat deze baden geïsoleerd zijn en dat scheelt dan weer in het afkoelen van het water. Het wordt een ruim bad van 9 bij 5 meter in de vorm van een nier. Onze architect is bezig om de vergunning in orde te brengen voor het plaatsten van het zwembad. De planning is dat dit in juni gaat gebeuren en kunnen we deze zomer al genieten van ons eigen zwembad.

Bij deze blog zit een YouTube video waarin we antwoorden geven op veelgestelde vragen. We vinden het heel bijzonder hoe iedereen met ons meeleeft. De reacties die we krijgen zijn heel positief en dat voelt zo fijn. Heb je een vraag die nog niet is beantwoord, stel deze gerust via bijvoorbeeld onze Facebookpagina of YouTube.// Hasta pronto, Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?