skip to Main Content

Na 32 jaar geen Socialisten meer aan de macht in Catalaanse steden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Redactie) Na 32 jaar door de socialisten te zijn geregeerd, krijgt Barcelona nu een burgemeester van CiU, een partij van Catalaanse nationalisten. CiU heeft bij de verkiezingen van zondag 15 van de 40 zetels in het gemeentebestuur van Barcelona gewonnen.

De Catalaanse socialisten (PSC) kregen 11 zetels, een verlies van 4 zetels in vergelijking met de vorige verkiezingen. ‘Een droom is werkelijkheid geworden’, stelde de geëmotioneerde voorman CiU-voorman Xavier Trias in de Spaanse krant El País. Trias wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Barcelona.

Ook in een andere belangrijke Catalaanse stad, Girona, is CiU de grootste partij geworden. De nationalisten kregen 10 zetels, tegen 6 bij de verkiezingen in 2007. De socialisten verloren 3 zetels in Girona en houden er nog 7 over. In Tarragona zal de CiU samen met de PP partij een meerderheid kunnen vormen waardoor de PSC partij van de huidige burgemeester, ondanks de meerderheid van de stemmen te hebben gekregen, een stapje terug zal moeten nemen voor het rechtse blok.

De enige stad die wel nog in handen zal blijven van de Catalaanse socialisten is Lleida waar de PSC een meerderheid van de stemmen heeft gekregen en hun beleid door kunnen zetten in een traditiegetrouwe socialistische stad.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend