skip to Main Content

VERKIEZINGEN: Partido Popular (PP) wint verkiezingen overtuigend in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De regionale verkiezingen werden zondag gehouden in alle Spaanse deelstaten, behalve Catalonië, Baskenland, Galicië en Andalusië. Op Asturias en Navarra na, behaalde de PP in alle deelstaten de overtuigende meerderheid.

Asturias is de enige deelstaat waar de PSOE een gedeelde eerste plaats bereikte met 30% van de stemmen, samen met de partij FAC, die eveneens 30% van de stemmen behaalde. In Navarra won de partij UPN met 35% van de stemmen.

Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen werden in alle provinciehoofdsteden overtuigend door de PP gewonnen, behalve in Toledo (PSOE 44%), Cuenca (PSOE 44%), Soria (PSOE 46%), Lleida (PSOE 42%), Tarragona (PSOE 37%). In totaal behaalde de PP 8,3 miljoen kiezers tegenover 6,1 miljoen kiezers voor de PSOE.

Bildu

De nieuwe controversiële partij Bildu behaalde de meerderheid in San Sebastian met 24% van de stemmen. In Bilbao kwam deze partij met 14% van de stemmen op de 3e plaats na de Partido Popular en EAJ-PNL die bovenaan eindigde. Bij de regionale verkiezingen behaalde Bildu 13% van de stemmen in Navarra.

Provinciehoofdsteden

In Málaga blijft de PP de gemeente besturen met 53% van de stemmen tegenover 24% van de stemmen voor de PSOE. Voor Alicante geldt hetzelfde. Hier behaalde de PP dit jaar 52% ten opzichte van 25% van de stemmen voor de PSOE.

In Valencia blijft de PP eveneens aan de macht met 53% van de stemmen tegen 25% voor de PSOE. De Spaanse hoofdstad Madrid behoudt ook een PP-regering met 50% van de stemmen voor deze partij en 24% voor de socialisten.

In Barcelona won de CiU de regionale verkiezingen met 29% van de stemmen, gevolgd door de Catalaanse socialisten, PSC-PM, met 22% en de Partido Popular met 17%. De klap voor de socialisten in Barcelona is erg groot. Na 32 jaar bestuur, dienen ze de macht nu over te dragen aan de CiU.

Reacties

Spanje’s voormalige premier José Luis Rodriguez Zapatero reageerde zondagavond tijdens een persconferentie enigszins gelaten op het grote verlies. Hij feliciteerde de winnaars en bedankte de 6 miljoen kiezers die tijdens deze verkiezingen toch hun vertrouwen in zijn partij hadden laten zien.

Zapatero benadrukte nogmaals dat zijn partij tijdens een zeer zware periode aan het roer zat. Ook gaf hij te kennen begrip te hebben voor een ieder die vreest voor zijn baan en toekomst. Tijdens zijn regeerperiode steeg het aantal werklozen in Spanje met ruim 2 miljoen mensen. Het resultaat bij deze verkiezingen was het slechtste resultaat dat zijn partij ooit heeft behaald.

Blanco stem

De protestbeweging 15M die de voorbije week tienduizenden Spanjaarden ertoe heeft bewogen de demonstreren tegen de huidige politiek en de bevolking opriep om vooral niet te stemmen of een blanco stem uit te brengen behaalde ook een soort van succes: nog nooit was het aantal ‘votos en blanco’ zo hoog als tijdens deze verkiezingen. Bijna een half miljoen kiezers vulden niets in.

Ondanks een demonstratieverbod bleven de pleinen in Spaanse steden ook zaterdag tijdens de dag van reflectie en zondag tijdens de verkiezingen bezet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend