skip to Main Content
Spaanse belastingdienst wil meer belastingcenten zien van Apple

Spaanse belastingdienst wil meer belastingcenten zien van Apple

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse belastingdienst Agencia Tributaria of Hacienda heeft het gehad met het Amerikaanse Apple. Het filiaal van de Amerikaanse firma in Spanje heeft 11 winkels onder haar vleugels maar geeft aan dat de winkels waar alle Apple producten verkocht worden verliezen lijden en men dus ook bijna geen belasting hoeft te betalen.

Weliswaar heeft Apple in 2016 dit keer 11,7 miljoen euro aan belastingen over hun omzet betaald aan de Spaanse belastingdienst, dit weegt waarschijnlijk niet op tegen de enorme verkopen in het land. Overigens betaalde Apple in 2016 vier keer meer aan belastingen omdat de Agencia Tributaria onderzoeken heeft geopend om Apple in Spanje te controleren.

De 11 Apple Stores in Spanje worden beheerd door Apple Retail Spain en al enkele jaren betaalt Apple bijna geen belastingen in Spanje omdat alles zogenaamd via Ierse bedrijven wordt verkocht. Voor deze strategie is Apple al beboet in Europa en ook andere landen hebben onderzoeken lopen naar de belastingpraktijken van Apple. De laatste jaren betaalde Apple in Spanje slechts tussen de 3 en 6 miljoen euro aan belastingen terwijl de verkopen enorm zijn en tot september vorig jaar stegen tot 337 miljoen euro.

Anderen

Apple is overigens niet de enige multinational die bijna geen belastingen in Spanje betaalt terwijl er honderden miljoenen worden omgezet. In hetzelfde rijtje staan ook bedrijven als Yahoo, Amazon, Twitter, Facebook, Microsoft, Google en Ebay. Ook deze multinationals zorgen ervoor dat alle facturen en inkomsten lopen via andere fiscaal aantrekkelijke landen zoals Luxemburg of Ierland en ook Nederland komt voor in dat rijtje. Deze grote technologische bedrijven betaalden samen slechts 11 miljoen euro aan belastingen in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken