skip to Main Content
Spaanse premier Mariano Rajoy wil eind juli voor de rechter verschijnen via een videoconferentie

Spaanse premier Mariano Rajoy wil eind juli voor de rechter verschijnen via een videoconferentie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Partido Popular (PP) heeft haar wens aan de rechters in het onderzoek in de beroemde Gürtel fraude en corruptie zaak bekend gemaakt wat betreft het verhoor van de premier van Spanje, Mariano Rajoy. Om problemen te voorkomen, een media circus te vermijden en vanwege logistieke redenen wil Rajoy zijn verklaring via een videoconferentie afleggen om zo via een plasmascherm zijn verhaal te vertellen.

Daarnaast wil Rajoy dat doen op 26 of 27 juli omdat zijn agenda andere data niet toelaat. De oppositie in Spanje vindt het belachelijk en meent dat de PP zoals al vaker een loopje neemt met de justitie in het land. Daarnaast valt deze verschijning voor de rechters precies in een vakantieperiode waarin de meeste Spanjaarden niet aan Rajoy en de politiek willen denken maar meer aan strand en zon.

Volgens de PP echter zou men bij een verschijning in persoon bij de rechtbank een te groot arsenaal aan personeel op de been moeten brengen voor de veiligheid van de premier wat weer een te grote aanslag zal zijn op de publieke middelen. Allemaal onzin volgens de oppositie die meent dat Rajoy het simpelweg niet aandurft om in levende lijve voor de rechters te verschijnen en zijn leugens te vertellen.

De rechtszaak gaat over de eerste periode tussen 1999 en 2005 in een van Spanje’s grootste corruptiezaken ooit, Gürtel. Rajoy was toendertijd secretaris generaal en daarnaast directeur bij verschillende verkiezingscampagnes. Hem zal gevraagd worden naar het bestaan van een “caja B” wat zoveel betekend als een “kistje met zwart geld” ofwel illegale financiering.

Afgelopen 18 april besloten twee van de drie rechters van het Spaans Hooggerechtshof dat ze premier Mariano Rajoy samen met tientallen andere getuigen wilden horen over de illegale financiering binnen de Partido Popular. Dit is eigenlijk al min of meer bewezen maar men wil meer getuigen horen waaronder Mariano Rajoy en diverse andere PP politici zoals Ángel Acebes, Francisco Álvarez Cascos, Rodrigo Rato en Jaime Mayor Oreja.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken