skip to Main Content
Stranden Mar Menor in Murcia verliezen alle blauwe vlaggen vanwege milieuverontreiniging

Stranden Mar Menor in Murcia verliezen alle blauwe vlaggen vanwege milieuverontreiniging

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MURCIA – De autonome deelstaat en provincie Murcia is dit jaar 19 van de 40 blauwe vlaggen kwijtgeraakt vanwege de milieuverontreiniging langs de stranden van de Mar Menor. Terwijl er in heel Spanje juist vlaggen zijn bijgekomen en het aantal dit jaar is gestegen naar 579 blauwe vlaggen voor de stranden, is dat aantal in Murcia dus bijna met de helft gedaald.

De reden daarvoor is het feit dat de Mar Menor door toedoen van de mens verontreinigt is waarbij vorig jaar de stranden bezaaid waren met schuim, groen spul en ander rotzooi waardoor het zeker niet aangenaam was om te zwemmen in het water. Daarnaast was er in 2016 sprake van het gebrek aan zuurstof in het water van de Mar Menor waardoor er een explosieve groei was van algen en het water groen gekleurd was.

De Mar Menor is een lagune in het zuidoosten van de regio van Murcia. De lagune is gescheiden van de Middellandse Zee door een strook land, La Manga del Mar Menor genaamd, die 21 km lang is en haar breedte varieert van 100 tot 1200 meter. De stranden van de Mar Menor behoren tot de gemeenten San Pedro del Pinatar, San Javier (Santiago de la Ribera, gedeelte van La Manga, Lo Pagan en The Cuarteros), Los Alcázares en Cartagena (Los Urrutias, Los Nietos en een gedeelte van La Manga).

Ondanks de verontreiniging in 2016 en de jaren daarvoor en het recente verlies van de blauwe vlaggen wat weer een impact kan hebben op het toerisme in deze regio, lijkt het erop dat de situatie aan het verbeteren is waardoor men hoopt dat de stranden of in ieder geval een deel daarvan in 2018 weer de blauwe vlaggen zullen ontvangen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Binnenkort trek ik richting het Mar Menor op vakantie. Ik hou ervan om een eindje te zwemmen. Is de waterkwaliteit al verbeterd ondertussen?

  2. Wij gaan reeds sinds 1992 naar Lo Pagàn en het is inderdaad intriest hoe de kwaliteit van het water in de Mar Menor verslechterd is. In de zomer van 2016 was het water echt dégoutant. Hopelijk komt hier na de uitgevoerde testen, protesten en wetenschapelijke studies snel verandering in.
    I love Mar Menor.
    Bandera Azul por favor !

  3. ID na het illegaal storten van landbouw afval, 1.5 jaar geleden ,was het water van de Mar Menor niet zo schoon als voorheen. Op dit moment lijkt het er weer beter te zijn. Als de schijn niet bedriegt . Er varen nu niet zo veel boten als in de zomer dat kan het nog doen veranderen , maar voorals nog lijkt het veel beter te gaan weer. Zeker 10 jaar hebben we gee zeepaardjes meer gezien tot 2 jaar geleden en ze zijn er nog, wat wel wil zeggen dan het water niet echt slecht is, anders waren ze er niet meer nu.

  4. La Manga del Mar Menor, volgebouwd met flats, hotels en appartementen die voor ongeveer 99% leeg staan, een drama voor de natuur. Murcia: alles voor de badgasten (=economie).

    1. Rita: al de stranden aan de Mar Menor hebben geen blauwe vlag. De provincie Murcia heeft meer stranden dan alleen die aan de Mar Menor.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken