skip to Main Content
Negen paarden en een os overleden tijdens de bedevaart naar Rocío in Andalusië
ABC

Negen paarden en een os overleden tijdens de bedevaart naar Rocío in Andalusië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

9 paarden en 1 os dood bij de Romería del Rocío

ABC

HUELVA – Op 20 en 21 mei vond de Romería del Rocío plaats in het plattelandsgehucht El Rocío in de provincie Huelva. Het gaat hier om een van de grootste bedevaarten die gehouden wordt in Spanje en Europa welke elk jaar op de Lunes de Pentecostés plaatsvindt, het pinksterweekend. Het is een traditionele happening waar helaas elk jaar diverse dieren om het leven komen.

De Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) vroeg al voor de Romería del Rocío aandacht voor de dode paarden, ezels en ossen en ook dit jaar is het weer zover. Tijdens de Rocío 2018 zijn er negen paarden en een os om het leven gekomen door vermoeidheid of aan verwondingen. Op het totaal aantal deelnemende dieren van meer dan 2.000 paarden, ezels en ossen valt dit nog wel mee maar elk dood dier is er natuurlijk een te veel.

Erger is nog dat de afgelopen 10 jaar sinds 2007 er tenminste 200 paarden, ezels en ossen tijdens de bedevaart in het zuiden van Andalusië zijn overleden. Volgens een video die PACMA uitbracht worden veel van de deelnemende dieren gehuurd door onervaren bedevaartgangers die niet goed voor deze beesten zorgen.

Veel van de paarden, ezels en ossen moeten een gewicht dragen wat ze niet gewend zijn en wat veel te zwaar is voor de onervaren dieren. Daarnaast worden de dieren niet goed verzorgd en krijgen ze niet genoeg eten, drinken en medische zorg tijdens de bedevaart. De dieren moeten hoge temperaturen trotseren en lange afstanden afleggen.

De Romería del Rocío is één van de beroemdste en grootste bedevaarten ter wereld. Een miljoen mensen waaronder ruim 100 broederschappen (hermandades) trekken jaarlijks naar het Andalusische gehucht El Rocío ter ere van de Virgen del Rocío. De bedevaart wordt jaarlijks gehouden in het Pinksterweekend met het hoogtepunt op pinkstermaandag ofwel Lunes de Pentecostés.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Ik hou van Spanje maar er moet nu hard opgetreden worden aan de mishandelingen van dieren en paarden. Goede verzorging is noodzakelijk en eten en drinken voor deze dieren
  En tegen deze tradities

  1. Waren het maar 9 paarden. In espana diario staat dat het er 200 (wederom) waren. worden die huurders dan niet aangepakt? het is toch pure dierenmishandeling?

 2. Wij wonen in Almayate, en het hele jaar door rijdt een man met z’n kar en ossen op het strand. De kar is gevuld met stenen. In de stal waar de dieren staan is altijd de radio aan, en heel luid.
  Dat is dus iemand die aan z’n dieren denkt. Oefenen met een zware kar door het zand en op stal veel lawaai, wat ze ook gewoon moeten zijn.

  1. Indien de dieren niet goed verzorgt worden dan is het misschien geen slecht idee om de dieren te helpen door een denuncia bij de guard civil te doen.

 3. omdat mensen die niets van hoe een dier te verzorgen er huren. Zoiets als een schattig ezeltje huren om een trektochtje met de kinderen te doen, maar de huurder gewoon niet weet dat zo een levende knuffelmoet eten en drinken en de hoeven verzorgd en gecontroleerd op doorligwonden.

 4. Toevallig ook het artikel gelezen van krankzinnige vrouw met haar kunstmatig verkregen kinderen? Welke schoft van een arts helpt haar hiermee. Gek… staat niet 1 reactie bij. En voor dat jullie spuwen: ik ben 63 en ongewild kinderloos.

   1. Sjonge Leo,
    Laat die dame gewoon ff lekker haar verhaal doen, waarom moet er een naam bij staan? Wie zegt ons dat jij echt Leo heet?? Stuur je morgen je paspoort even door of wat? Iemand wil haar mening geven en jij zegt dus dat haar verhaal niet echt is omdat ze er geen echte naam bij zet???
    Tja, ik vind dat Anoniem ( en ik neem even aan dat het een dame is) best zo mag reageren, het is aan de redactie om te bepalen wat wel en niet mag en niet aan jou of mij!

 5. Het is toch een schandaal! Kunnen ze geen keuring in het leven roepen zodat alleen gezonde dieren meelopen? En natuurlijk onderweg in de gaten houden?snelcursus voor werkelozen, daar zijn er genoeg van!!!

 6. Ik hou van Spanje en zijn bevolking, maar vraag mij dikwijls af……hoe komt dat nu dat veel van die mensen zo barbaars omgaan met dieren, en wanneer gaat er daar verandering in komen.

 7. Er wordt vermeld tijdens, reken maar dat erna nog veel meer dieren zijn doodgegaan. Ze moeten dit soort tradities gaan verbieden ze zijn niet van deze tijd en barbaars.

  1. Klopt, daarna waren het er wederom 200!! lees Diario maar.stond er gisteren in.
   Ze hebben een wetgeving tegen dierenmishandeling. JaJa.

   1. Graag correcte informatie in de kommentaren.

    El diario heeft nog geen gegevens van 2018. Wel uit 2017. Het war toen de eerste keer in 10 jaar dat een muilezel sterft.
    In 2016 en 2017 waren er 13 en 10 dieren. Als er 200 zijn over 10 jaar dan moeten er vroeger tot 30 per jaar geweest zijn. Het is dus aan het verbeteren. Zeker als je de enorme stijging ziet van het aantal deelnemers. Het is niet goed, maar het verbeterd.

    En er zijn processen tegen dieren mishandeling uit vorige jaren die nu voor komen. Ondermeer 8 personen voor de Rocio uit 2017. Opvallend is dat het geen gevallen zijn van “toeristen” maar mensen die in de Spaanse landelijke cultuur opgegroeid zijn en nog steeds leven.
    En, inderdaad, als je het parcours kent, Zelfs te voet is het een zware inspanning. En door het grote aantal deelnemers is het moeilijk om voldoende geschikte lastdieren te vinden. Het probleem lijkt er een van de paarden te zijn.

    Voor de eigenaars van de dieren is het ook een probleem. Die mensen, of toch de meeste van hen houden van hun dieren. En die geven uitvoerige uitleg hoe je het dier moet verzorgen, voederen, te drinken geven. Zo moeilijk is het niet. Veel gezond verstand.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken