skip to Main Content
Netten en drones tegen de opkomst van de Portugese oorlogsschip kwallen bij Alicante
Wikimedia

Netten en drones tegen de opkomst van de Portugese oorlogsschip kwallen bij Alicante

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Netten en drones tegen kwallen in Alicante

Wikimedia

ALICANTE – Als het aan de gemeente Alicante ligt gaat men vergaande maatregelen nemen om te voorkomen dat de stranden gedurende langere periodes gesloten moeten worden vanwege de Portugese oorlogsschip kwallen. Zo wil de gemeente eventueel netten plaatsen in zee waardoor de potentieel gevaarlijke kwallen niet bij de kust kunnen komen.

De afgelopen dagen heeft de gemeente Alicante en ook omliggende gemeenten te maken met een grote aanwezigheid van de potentieel gevaarlijke Portugese oorlogsschip kwallen. Tot nu toe is er slechts een 11-jarige jongen officieel gestoken door een van deze kwallen maar de autoriteiten willen koste wat kost andere problemen voorkomen.

Het nadeel is natuurlijk dat deze carabela portuguesa kwallen net nu in mei en juni voor de kust en op de stranden arriveren terwijl het zomerseizoen op 1 juni tot 15 september zal beginnen. Stranden gedurende dagen sluiten is dan geen optie voor gemeenten die juist leven van het strandtoerisme. Daarom wordt er gezocht nog alternatieven om de opkomst van de potentieel gevaarlijke kwallen tegen te gaan.

Netten

Een van de maatregelen waar de gemeente Alicante en wellicht ook andere gemeenten over nadenken is het plaatsen van netten (redes) voor de kust van de populaire stranden. Er zijn nog geen concrete plannen voor het plaatsen van speciale netten in zee maar er wordt reeds gesproken met Costas, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de Spaanse kustlijn en toestemming moet geven.

Er wordt ook gekeken naar wat de beste mogelijkheden zijn, of deze netten zouden moeten komen bij sommige of bij alle stranden en hoe en waar men deze dan zal plaatsen. Al met al nog geen concrete plannen maar ideeën die wellicht realiteit kunnen worden in de nabije toekomst.

Drones

Er wordt ook over nagedacht om met speciale drones uitgerust met camera’s de zee te bestuderen vanuit de lucht om te zoeken naar exemplaren van de Portugese oorlogsschip kwallen.

Het voordeel van de carabela portuguesa is dat deze kwallensoort een deel (de met gas gevulde violet gekleurde zak) boven water op het zeeoppervlak drijft. Hierdoor zijn deze kwallen in tegenstelling tot andere kwallensoorten makkelijker te vinden.

Gevaarlijk

De carabela portuguesa of Portugees oorlogsschip is in principe makkelijk te herkennen vanwege de fluorescerende violette kleur en het lichaam wat gevuld is met gas waardoor de (valse) kwal op het wateroppervlakte drijft. We spreken van (valse) kwal omdat de “physalia physalis” eigenlijk geen kwal is maar een complexe kolonie van honderden poliepen.

Het dier heeft tentakels die tot wel 30 meter lang kunnen worden bij de grotere exemplaren. Deze tentakels hebben een hoge concentratie nematocysten waardoor de steken bij de mens veel pijn doen en een neurogene shock met bijeffecten kan veroorzaken, soms zelfs met de dood tot gevolg.

De tentakels dienen echter niet om mensen aan te vallen maar om vissen te verlammen met hun beet. De lange tentakels kunnen echter ook gevaarlijk zijn voor de mens als ze erin verstrikt raken en kunnen verdrinken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Hoe bestrijd ik een Portugees oorlogschip? Nou, stuur de marine er op af! Of beschiet ze vanuit de lucht…. LOL

  Deze kwallen zijn vrij normaal in (sub-)tropische wateren. Vooral in de open oceanen kom je ze soms bij duizenden tegen. Waarom zijn ze blauw? Omdat ze dan minder opvallen op de blauwe zee. Ook zij hebben natuurlijke vijanden. Er zijn bepaalde schildpadden en inktvissen die zich voeden met deze poliepen (WikiPedia).
  Dat ze steeds vaker en meer in de Middelandse zee worden gezien zal wel met de toegenomen water temperatuur te maken hebben die weer het gevolg is van de klimaat opwarming. Of doordat hun natuurlijke vijanden door alle troep die wij erin gooien bijna uitgeroeid zijn…..

 2. Gas gevulde kwallen , misschien iets voor gaswinning op zee.!

  Wat heeft deze blauwe gevormde kwal eigenlijk voor een functie in de zee. Misschien weet de kwal het juiste antwoord en wij als mens niet of te weinig.
  Het verlammen van vissen en daarna verteren als voedsel . Met plus minus 30 meter aan tentakels is voor een vis wel problematisch. En dan de grote hoeveelheid aan kwallen. Wat is de oorzaak van die grote aantallen? De hoogte van de temperatuur / zeewater. En de windrichting doet de rest. en waar dient de kleur blauw voor. Camouflage ?

  Blauw past bij jouw gaat nu niet werken. Deze gevormde kwallen zijn echte flerken. Ik krijg een stekelig gevoel als ik zo,n engerd ziet. Waardeloos als je in de zee niet kan zwemmen tijdens aanwezigheid op het strand. Voor kinderen helemaal die willen in het water spelen. De zee is niet te temmen dat blijkt wel weer.

 3. Dit is een zeer mooi initiatief van de gemeente Alicante en omliggende gemeentes,veiligheid voor alles voor de toeristen,maar heeft men ook al eens gedacht om de chiringuitos tussen Mil Palmeras en Punta Prima terug open te doen voor de toeristen want dit is een zéér groot deel van onze vakante!!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken