skip to Main Content
Spanningen lopen hoog op bij Catalaanse stranden vanwege gele separatisten kruisen
La Vanguardia

Spanningen lopen hoog op bij Catalaanse stranden vanwege gele separatisten kruisen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Ruzie op Catalaanse stranden vanwege kruisen

La Vanguardia

GERONA – Het afgelopen weekend en op maandag liepen de spanningen even hoog op bij diverse Catalaanse stranden aan de Costa Brava. De reden daarvoor was dat een groep separatisten gele kruisen plaatsten op de stranden om de vrijheid van de “politieke gevangenen” te eisen. Dat viel echter niet goed bij een deel van de strandgangers waarna er woordenwisselingen, duw- en trekpartijen plaatsvonden en zelfs enkele gewonden vielen.

Inwoners van de gemeente Canet de Mar die lid zijn van de Comitè de Defensa de la República (CDR) plaatsten op een strand tientallen gele houten kruisen om solidair te zijn met de in hun ogen politieke gevangenen.

Deze actie duurde echter niet lang of een groep jongeren die hun gezichten verstopten achter sjaals en bivakmutsen haalden de houten kruisen weg van het strand waarna woordenwisselingen, duw- en trekpartijen plaatsvonden waardoor tenminste drie personen gewond raakten.

Ook op het strand van de gemeente Llafranc ontstonden woordenwisselingen toen een Catalaanse vrouw, die al 40 jaar in de gemeente komt om te genieten van het strand, de gele houten kruisen weg begon te halen.

Later zij ze dat ze dit deed omdat diverse kinderen aan haar vroegen wie er was overleden omdat er zoveel kruisen op hun strand stonden. Daarnaast vond ze het belachelijk dat een openbare plaats zoals het strand gebruikt wordt om een kerkhof na te bootsen, iets wat ze in haar ogen maar in hun eigen tuin moeten doen en niet op een plaats waar toeristen komen om te genieten van het strand.

Datzelfde gebeurde ook op een strand van de gemeente Calella de Palafrugell waar gele kruisen op een strand werden geplaatst en door andere strandgangers die wilden genieten van een dagje strand werden weggehaald.

Openbare plaatsen worden al maandenlang gebruikt door de separatisten om hun ongenoegen te uiten door symbolen zoals gele lintjes op te hangen aan lantaarnpalen, bomen etc. of spandoeken op te hangen. Al deze protestacties zijn een doorn in het oog van diegene die niet zo denken en zien hoe hun dorp, vaak met instemming en medewerking van de gemeente, in beslag wordt genomen door separatisten symbolen.

De gemeente Arenys de Munt is nu zelfs zover gegaan om degene die de gele linten weghaalt te bekeuren. Dit is de eerste Catalaanse gemeente die zover gaat. In de gemeente Castellbell i el Vilar is het net weer andersom en dienen de inwoners die separatistische symboliek willen ophangen of plaatsen toestemming te vragen aan de gemeente.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken