skip to Main Content
De politie in Spanje mag je auto stilzetten of in beslag nemen als…
RTVE

De politie in Spanje mag je auto stilzetten of in beslag nemen als…

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sinds vorig jaar heeft de Spaanse verkeersveiligheidswet aanpassingen gekregen en de Guardia Civil politie heeft enkele argumenten en overtredingen uitgelegd waardoor agenten nu een auto langs de kant kunnen zetten of in beslag mogen nemen. Een van die nieuwe overtredingen is het vervoeren van een kind in een kinderzitje welke niet aan de wettelijke eisen voldoet. Dit zijn de elf overtredingen.

Je ziet wel eens auto’s langs de kant van de weg staan met een grote gele wielklem op het voorwiel. De meeste mensen weten dan wel dat de politie een auto stil heeft gezet maar vaak weet men niet waarom. Om nu te voorkomen dat ook jouw auto stil wordt gezet of nog erger, in beslag wordt genomen, hieronder elf overtredingen die voor een Guardia Civil of andere politieagent reden zijn om een voertuig te immobiliseren.

Geen (goed) kinderzitje

Het is verplicht om kinderen in een auto te vervoeren terwijl ze vastzitten in een kinderzitje (sillita). In de Spaanse verkeerswet wordt niet expliciet gesproken over een bepaalde leeftijd waarbij dit niet meer hoeft maar er wordt gesproken over een lengte van het kind van 135 cm. Vanaf 125 cm hoeven kinderen niet meer verplicht in een kinderzitje met rugsteun te zitten maar wel op een verhogingskussen (elevador).

Vanaf 135 cm moeten kinderen (net zoals andere inzittenden op de achterbank) een veiligheidsgordel dragen. Het kinderzitje moet goedgekeurd zijn volgens de Europese veiligheidsnormen (ECE R 44-03). Is dat niet het geval dan kan een auto langs de kant gezet worden.

Ernstige gebreken aan de auto

Als je zonder voorlampen, achterlicht, remlichten rijdt of een auto hebt met ernstige beschadiging en deuken of als de auto niet ITV (APK) gekeurd is, dan mag de politie het voertuig immobiliseren.

Geen verzekering

Mocht de politie merken dat een automobilist geen verzekering heeft dan wordt de auto meteen geïmmobiliseerd of in beslag genomen.

Zonder rijbewijs

Mocht je zonder rijbewijs rijden of een rijbewijs hebben waarvan alle punten in beslag zijn genomen dan wordt de auto langs de kant van de weg gezet.

Alcohol en drugs

Logischerwijze wordt een auto geïmmobiliseerd wanneer blijkt dat de chauffeur teveel alchol op heeft of onder invloed van drugs rijdt. Dat kan alleen voorkomen worden wanneer er een andere inzittende is die het voertuig verder kan bestuderen en gebleken is dat deze niet onder invloed is van alcohol en/of drugs.

Vermoeidheid

Mocht een politieagent vermoeden dat een professionele rijder zoals in bestelbussen, vrachtwagens of bussen vermoeid achter het stuur zit dan zal het voertuig stil worden gezet.

Zonder helm

In dit geval gaat het niet om auto’s maar om scooters en motoren. Mocht je zonder helm rijden dan kun je er vanuit gaan dat je een flinke boete krijgt en dat daarbij ook je motor of scooter in beslag wordt genomen of stil wordt gezet. Deze maatregel heeft geen betrekking op fietsers die eventueel zonder helm op de grote weg buiten de bebouwde kom rijden (daar is een helm verplicht).

Uitstoot en geluid

Mocht een politieagent constateren dat er veel te veel uitstoot is of dat de motor teveel herrie maakt dan kan een voertuig geïmmobiliseerd worden.

Teveel inzittenden

Teveel inzittenden in een auto mag niet. Mocht blijken dat er 50% meer mensen dan geautoriseerd in een bepaald voertuig aanwezig zijn dan kan deze stil worden gezet en mag iedereen verder lopen.

Gemanipuleerde auto’s

Als een agent vermoedens of bewijzen heeft dat een auto gemanipuleerd is wat betreft de tachograaf of snelheidsbegrenzer bij voertuigen voor transport dan kan dat reden zijn om een auto, bestelbus, vrachtwagen of bus stil te zetten langs de kant van de weg.

Radar detectie

Als blijkt dat een voertuig een stoorradar (inhibitor de radar) aan boord heeft dan wordt dat niet alleen gezien als een zeer ernstige overtreding (tot 6.000 euro boete) maar wordt een voertuig ook in beslag genomen. Lees hier meer over radarverklikkers in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Uitstoot en geluid, laat me niet lachen, de meeste bromfietsen en motoren rijden met gewijzigde uitlaatsystemen.
  Ik kan mij in mijn kring niet herinneren dat men daarvoor werd aangehouden of een bekeuring daarvoor kreeg…

  1. En dan zullen we het maar helemaal niet hebben over al die opaatjes op de campo die vrolijk door tuffen in hun 25 jaar oude citroennetje 2cv, of de vele Marokkanen in hun 30 jaar oude busjes met enorme schadelijke uitstoot.
   Ik heb mezelf een hele tijd afgevraagd hoe dat soort barrels nog door de ITV komen. Hoorde laatst van een Spaanse vriend dat het heel simpel is.
   Briefje van 20 euro in de open asbak leggen voor dat je moet uitstappen tijdens de keuring. 99% kans dat je oude autootje er door komt.

 2. Het valt mij op dat hier ‘s avonds ontzettend veel auto’s rondrijden met kapotte lampen, vooral aan de achterkant. Dat is in een donkere omgeving best link, want het lijkt net een scooter/motor, maar als je dichterbij komt, blijkt het ineens een auto te zijn!

 3. Wat tot mijn verbazing dan weer geen probleem is, zijn niet werkende achteruitrijlichten. Bij mijn autokeuring bleken die niet te werken maar dat was geen probleem.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken