Wat mag wel en wat mag niet in de-escalatiefase 2 (V&A)

Wat mag wel en wat mag niet in de-escalatiefase 2 (V&A)
Beeld: 123rf

MADRID – Ongeveer de helft van Spanje (47% en 22 miljoen personen) gaat maandag 25 mei overschakelen van de de-escalatiefase 1 naar Fase 2. Deze periode zal ongeveer 2 weken duren en rond 8 juni eindigen. Maar wat mag vanaf 25 mei wel en wat niet in die provincies en gebieden die naar Fase 2 gaan. Sommige maatregelen en regels veranderen maar andere blijven zoals deze al waren sinds de invoering van de noodtoestand op 15 maart en de daaropvolgende Fasen 0 en 1.

Dit artikel is bijgewerkt op: zaterdag 23 mei om 14:30 uur

Net zoals veel lezers raakt ook de redactie af en toe even de kluts kwijt met alle maatregelen en regels die elke keer op de inwoners van Spanje los worden gelaten. Met onze corona-artikelen proberen we zoveel mogelijk informatie te geven over wat wel en wat niet mag door veel te lezen en informatie te verzamelen. In dit geval proberen we alles op een rijtje te zetten zodat alles wat duidelijker wordt. 

LEESTIP: Wat mag wel en wat mag niet in de-escalatiefase 1 (V&A)

Wij hebben helaas ook niet overal de antwoorden op en we raden altijd aan in geval van twijfel contact op te nemen met de Nederlandse of Belgische Ambassades in Spanje via o.a. hun Facebookpagina’s. Als je vragen hebt kun je deze ook melden als een reactie op dit artikel maar nogmaals, wij weten ook niet alles. 

Wat gebeurt er met de tijdvakken voor het wandelen en sporten?

Sinds 2 mei gelden speciale tijdvakken voor drie leeftijdsgroepen maar die komen te vervallen in Fase 2. Als je tussen de 0 en 70 jaar bent mag je de hele dag naar buiten om te sporten, fietsen of wandelen behalve in die tijdvakken die gereserveerd zijn voor personen van 70 jaar en ouder, te weten van 11-12 uur en van 19-20 uur.

Maar de autonome regio’s mogen deze tijdstippen voor de meest kwetsbare groep inwoners aanpassen vanwege de hoge temperaturen. We kunnen hier niet melden om welke regio’s dat gaat.

De tijdvakken gelden alleen voor de gemeenten met meer dan 10.001 inwoners zoals we HIER al hebben omschreven.

LEESTIP: In welke de-escalatiefase bevindt zich mijn gemeente in Spanje? Zoek het Op!

Waar mag ik met de auto rijden?

In Fase 2 is het toegestaan om alleen binnen de eigen provincie, gezondheidsdisctrict of op het eiland te rijden met de eigen auto en motor/scooter. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel zoals dat men voor werk of om gezondheidsreden naar een ander gebied dient te gaan.

Er zijn in Fase 2 geen restricties meer op waar men naartoe rijdt en wanneer als dat maar binnen de eigen provincie, gezondheidsdisctrict of op het eiland gebeurt. Voor zover wij begrijpen zijn er ook geen restricties meer op het aantal personen dat in de auto mag zitten.

Moet ik een mondkapje in de auto dragen?

Als je alleen rijdt of met passagiers die in huis wonen is dat niet nodig maar als je passagiers in de auto hebt die niet in huis wonen dan moet iedereen een mondkapje op.

Moet ik op straat een mondkapje dragen?

Het dragen van mondmaskers of mondkapjes is sinds donderdag 21 mei verplicht op de openbare weg, in de open lucht en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek en in het openbaar vervoer, indien het niet mogelijk is om de social distance van minimaal twee meter aan te houden.

Deze maatregel geldt zolang de noodtoestand duurt die voorlopig eindigt op 7 juni met een mogelijke verlenging tot het einde van het de-escalatieproces (eind juni). Het dragen van mondkapjes of mondmaskers is verplicht voor iedereen van 6 jaar en ouder. Kinderen van 3 tot en met 5 jaar zijn niet verplicht een mondkapje te dragen maar het wordt wel aangeraden. 

Personen die om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen verdragen hoeven deze niet te dragen (maar moeten wel altijd rekening houden met de 2 meter afstand). Personen die ademnood hebben of last hebben van astma, allergieën, angst, autisme of dementie hoeven dus niet verplicht een mondkapje te dragen.

Meer informatie over het dragen van mondkapjes lees je HIER.

Moet ik de social distance aanhouden?

Ja, je moet altijd de social distance aanhouden en respecteren. Deze is in Spanje niet 1,5 meter maar 2 meter. In die gevallen en op die plaatsen waar de social distance niet te handhaven is dien je altijd een mondkapje te dragen.

Meer informatie over de social distance lees je HIER.

Met hoeveel personen mag ik samenkomen?

Het is in Fase 2 toegestaan om met 15 personen maximaal samen te komen, in Fase 1 is dat maximaal 10 personen. Dat mag zowel binnenshuis, in de eigen tuin of op het terras/balkon gebeuren maar ook in de openbare ruimten en op terrassen van bars en restaurants. 

Wel moet iedereen een social distance van 2 meter aanhouden en de hygiënische maatregelen hanteren. Het is ons niet bekend of het verplicht is om mondkapjes te dragen in dit geval maar zoals de regel is, is dat wel verplicht als men zich in openbare ruimten begeeft.

Mogen bars en restaurants binnen opengaan?

Ja, in Fase 2 mogen bars en restaurants binnen opengaan maar met 40% van de normaal toegestane capaciteit. Er mogen alleen drankjes en maaltijden aan tafels geserveerd worden die onderling een afstand moeten hebben van 2 meter. Het is in Fase 2 nog niet toegestaan aan de bar te zitten of staan. Het wordt aangeraden om op afspraak te werken.

De terrassen mogen nog steeds open met 50% van de normaal toegestane capaciteit, net zoals in Fase 1 dus. Discotheken en nachtzaken mogen nog niet open gaan.

Welke winkels mogen open?

In Fase 2 krijgen de winkeliers en detailhandels meer versoepelingen. Alle winkels mogen open en de limiet van 400 m2 wordt opgeheven. Binnen in de winkel is 40% van de normaal toegestane capaciteit toegestaan (in plaats van de 30% in Fase 1).

En de bouwmarkten, tuincentra en winkelcentra?

Aangezien de limiet van 400 m2 komt te vervallen houdt dat dus ook in dat tuincentra en grote winkels zoals de Ikea, Leroy Merlin, Media Markt, Primark, El Corte Inglés, Zara, Decathlon etc. open mogen gaan. 

Winkelcentra mogen ook openen maar met de limieten van 40% in de winkels en 30% in de ruimtes(wandelgangen en pleinen) van de winkelcentra. De gemeenschappelijke ruimtes in de winkelcentra moeten gesloten blijven en mensen mogen niet samenscholen. Voor de horeca gelden dezelfde regels.

Zijn er weekmarkten?

Ja, net zoals in Fase 1 is het toegestaan om weekmarkten te openen. Of, waar en wanneer deze doorgang vinden is afhankelijk van de gemeenten die maatregelen moeten nemen om de social distance te waarborgen terwijl er een beperkte capaciteit is.

Zijn de hotels, campings en andere toeristische accommodaties open?

Ja, net zoals in Fase 1 mogen hotels, campings, B&B’s en andere toeristische accommodaties openen. In de hotels mogen de bars en restaurants weer opengaan met een 40% van de normaal toegestane capaciteit. Men mag alleen aan tafel serveren dus er is geen mogelijkheid voor buffetmaaltijden en self service. Het wordt aanbevolen te werken met een afsprakensysteem. 

De terrassen van de hotels mogen ook open zijn maar met 50% van de normaal toegestane capaciteit (net zoals bij de bars en restaurants). Ook de openbare ruimtes in de toeristische accommodaties mogen opengaan maar er gelden wel veel maatregelen die men in acht moet nemen.

Gaan de zwembaden open?

De zwembaden in de openlucht of overdekt mogen in Fase 2 met strikte maatregelen opengaan. Vanwege de hygiënische en veiligheidsmaatregelen kan het zijn dat veel zwembaden nog niet meteen zullen openen. Dat geldt zeker voor de gemeenschappelijke zwembaden die bij wooncomplexen gelegen zijn. 

Meer informatie over de zwembaden lees je HIER.

Zijn de stranden open?

Ja, in Fase 2 mogen de stranden weer in gebruik worden genomen om te zonnen en zwemmen. Strandgangers moeten verantwoord omgaan met het strand, zowel vanuit milieu- als sanitair oogpunt en altijd in overeenstemming met de aanbevelingen en normen die zijn opgesteld door de gezondheidsautoriteiten. Men dient ten allen tijde de 2 meter social distance aan te houden.

Of, waar, wanneer en op welke wijze de stranden weer gebruikt kunnen worden kunnen we hier niet veel meer melden want dat is afhankelijk van de gemeenten.

Zijn de vliegvelden open?

Ja, op dit moment en zolang als de noodtoestand duurt zijn er 13 vliegvelden open voor nationale en internationale vluchten. Het probleem is dat er geen vluchten of weinig vluchten zijn omdat luchtvaartmaatschappijen niet vliegen van en naar Spanje of binnen Spanje. Het is onbekend wanneer er weer vluchten zullen zijn vanuit Spanje naar het buitenland en vanuit het buitenland naar Spanje.

Of en wanneer er weer gevlogen gaat worden is niet alleen afhankelijk van de Spaanse regering maar ook van andere landen binnen de EU en van de luchtvaartmaatschappijen. 

Op dit moment biedt KLM dagelijkse vluchten aan naar en vanaf Amsterdam op Barcelona en Madrid en heeft Ryanair aangekondigd pas weer in juli te gaan vliegen en zegt Transavia op 4 juni naar Málaga te gaan vliegen.

Meer informatie over vliegvelden lees je HIER.

Kan ik Spanje verlaten over de weg?

Ja, je kunt Spanje verlaten. Dat kan over de weg met het eigen vervoer waarbij je eventueel rekening moet houden met de grenscontroles bij de Franse en Belgische grens. Om door Frankrijk te mogen rijden dien je per persoon een ingevuld document bij je te hebben waarop staat waarom je door Frankrijk reist. Dat document is ook digitaal in te vullen op de tablet of smartphone.

Meer informatie over naar huis rijden lees je HIER.

Kan ik naar mijn vakantiewoning gaan?

Met alleen een NIE-nummer is het niet mogelijk Spanje binnen te komen om naar je vakantiewoning of appartement te gaan. Je komt Spanje alleen binnen als je o.a. als inwoner van de Europese Unie naar je hoofdverblijf gaat. Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs.

Inwoners van Spanje en buitenlanders die zich daar nu bevinden en ook in Spanje officieel als inwoner staan geregistreerd, mogen vanaf Fase 1 naar een vakantiewoning gaan. Deze moet dan wel in dezelfde provincie, gezondheidsdistrict of eiland als de woonplaats gelegen zijn want het reizen buiten de provincie, gezondheidsdistrict en andere eilanden is pas toegestaan na beëindiging van Fase 3 (8 juni) ongeveer eind juni.

UPDATE: De Spaanse premier heeft op zaterdag 23 mei bevestigd dat het vanaf juli weer mogelijk is om naar Spanje te reizen voor o.a. vakanties of om naar de vakantiewoning te gaan. De grenscontroles worden in juli opgeheven en zowel de inwoners van Spanje als de buitenlanders kunnen dan weer binnen en naar Spanje reizen.

Meer informatie over de vakantiewoningen lees je HIER.

Wanneer mag ik naar het buitenland reizen of vanuit het buitenland naar Spanje?

Op dit moment is er nog geen beslissing genomen over de opening van de grenzen van Spanje omdat men naar een gecoördineerde oplossing zoekt met andere EU-landen. De grenzen zijn voorlopig tot 24 mei gesloten (maar dat zal waarschijnlijk verlengd worden) ofwel er vinden grenscontroles plaats. Voorlopig is het dus nog niet mogelijk om zomaar vanuit Spanje naar het buitenland en vanuit het buitenland naar Spanje te reizen.

UPDATE: De Spaanse premier heeft op zaterdag 23 mei bevestigd dat het vanaf juli weer mogelijk is om naar Spanje te reizen voor o.a. vakanties of om naar de vakantiewoning te gaan. De grenscontroles worden in juli opgeheven en zowel de inwoners van Spanje als de buitenlanders kunnen dan weer binnen en naar Spanje reizen.

Kan ik Spanje weer binnenkomen?

Nee, tenzij je o.a. de Spaanse nationaliteit hebt of een buitenlander bent die in Spanje woonachtig is. Het verbod is niet van toepassing op inwoners van de Europese Unie of van het Schengengebied die op weg zijn naar hun hoofdverblijf. Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg). Buitenlanders afkomstig uit andere landen of buiten de Europese Unie die niet in Spanje wonen worden tot 15 juni niet meer toegelaten.

UPDATE: De Spaanse premier heeft op zaterdag 23 mei bevestigd dat het vanaf juli weer mogelijk is om naar Spanje te reizen voor o.a. vakanties of om naar de vakantiewoning te gaan. De grenscontroles worden in juli opgeheven en zowel de inwoners van Spanje als de buitenlanders kunnen dan weer binnen en naar Spanje reizen.

Meer informatie over de grenzen lees je HIER.

Wanneer komt het toerisme weer op gang?

In principe zijn de grenzen van Spanje over land met Portugal en Frankrijk open maar vinden er grenscontroles plaats, net zoals op de vliegvelden en havens. Zolang als deze grenscontroles plaatsvinden komt eenieder die o.a. niet de Spaanse nationaliteit heeft of niet officieel in Spanje woonachtig is het land niet in. 

UPDATE: De Spaanse premier heeft op zaterdag 23 mei bevestigd dat het vanaf juli weer mogelijk is om naar Spanje te reizen voor o.a. vakanties of om naar de vakantiewoning te gaan. De grenscontroles worden in juli opgeheven en zowel de inwoners van Spanje als de buitenlanders kunnen dan weer binnen en naar Spanje reizen.

Meer informatie over het toerisme lees je HIER.

Moet ik als buitenlander Spanje verlaten?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Maar kies je ervoor om in Spanje te blijven dan moet je jezelf houden aan de maatregelen die voor iedereen gelden die zich tijdens de noodtoestand op Spaans grondgebied bevindt.

Tot wanneer geldt de noodtoestand in Spanje?

De noodtoestand werd op zaterdag 14 maart afgekondigd door de Spaanse premier en werd van kracht op zondag 15 maart voor in feite 14 dagen tot 30 maart. Sindsdien is de ‘estado de alarma’ vijf keer verlengd tot 12 april, 26 april, 10 mei, 24 mei en recent tot 7 juni met een mogelijke verlenging tot het einde van het de-escalatieproces (eind juni).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
17 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik heb uitgezaaide longkanker en ik moest vanmorgen gekeurd worden voor mijn rijbewijs. Ik MOEST en zou een kapje op van die instelling. Ik kreeg geen lucht en raakte er gewoon van in paniek. Vervolgens wilde ze ook nog een thermometer op mijn kop zetten.
Ik ben volledig in de stress naar buiten gekomen, huilend. Het empatisch vermogen hier in de zorg vind ik vreselijk beangstigend.

Mag je met de bus reizen van Algeciras naar het vliegveld van Malaga of Sevilla? En zo ja moet je dan toestemming hebben van de autoriteiten voor deze reis ?

Wil even vragen, wij gaan met een cruise schip in november naar Amerika envertrek vanuit Malaga, alles is al betaald, ook ons verblijf in Amerika en terug tocht weer met een cruiseboot naar Malaga in april 2021 ???? zijn de havens open voor cruise schepen?

ik kan niets vinden over cruise schepen.

hoikes , een kleine aanpassing : MOET : De tijdvakken gelden tevens alleen voor de gemeenten met minder dan 10.001 inwoners zoals we HIER al hebben omschreven. Niet Zijn : De tijdvakken gelden tevens alleen voor de gemeenten met MEER dan 10.001 inwoners zoals we HIER al hebben omschreven. Voor de rest , dank je wel

Als we wandelen is dit nog steeds op maximum 1 km van onze woning of mogen we overal vrij wandelen?

Wat ik niet kan vinden is of je in fase 2 ook buiten je gemeente mag komen tijdens het fietsen.

In Fase 2 is het toegestaan om alleen binnen de eigen provincie, gezondheidsdisctrict of op het eiland te rijden met de eigen auto en motor/scooter.
Als het niet met de auto mag, waarom dan wel met de fiets?

Per fiets (is sporten) mag je je in fase 1 alleen binnen je eigen gemeente verplaatsen en alleen binnen de tijdvakken. Vandaar mijn vraag of je in fase 2 wel buiten de gemeentegrenzen mag.

Als fase 2 daadwerkelijk is zoals beschreven dan is het een enorme versoepeling voor eenieder to 70 jaar.
Voor 70 jaar en ouder is het een strafmaatregel en bijna terug naar af. Ik vraag mij dus ook echt af of de tijdsblokken, die kennelijk gehandhaafd blijven, maar dan 2x een uur, voor deze groep mensen, wel correct zijn…

Klopt Harry, het is niet correct. Ga maar uit van een tikfout, de blokken zijn van 10.00-12.00 en 19.00-20.00. Die blokken zijn GERESERVEERD voor 70 en ouder. Waar eerder nog twijfel was, die discussie ga ik niet opnieuw voeren, is er nu helderheid in betreffende BOE en de grammaticale uitleg. Daarmee is niet “alles vrij” voor de leeftijdscategorie tot 70 jaar. Men beschermt de kwetsbaarsten. Las personas de hasta 70 años podrán realizar la actividad física no profesional prevista en la Orden SND/380/2020, de 30 de abril, sobre las condiciones en las que se puede realizar actividad física no profesional… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.