Search
menu
Search

Deze 97-jarige burgemeester opnieuw kandidaat gemeenteverkiezingen in Almeria

Deze 97-jarige burgemeester opnieuw kandidaat gemeenteverkiezingen in Almeria
Beeld: @AlmeriaJunta / twitter

Deze 97-jarige burgemeester opnieuw kandidaat gemeenteverkiezingen in Almeria

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het werd recentelijk bevestigd dat José Antonio Torres op 28 mei opnieuw kandidaat-burgemeester van het dorp Chercos zal zijn in een poging zijn ambtstermijn met vier jaar te verlengen. Met zijn 97 jaar is hij de oudste burgemeester van Spanje, wat hem echter niet ervan weerhoudt zich opnieuw verkiesbaar te stellen, met de hoop zijn positie te kunnen behouden in een nieuwe ambtstermijn die zal eindigen als hij de 100 jaar al gepasseerd is. Zijn grootste rivaal is Rosario del Pino van de Ciudadanos-partij die met haar 20 jaar maar liefst 77 jaar jonger is dan de huidige burgemeester. 

Het is inmiddels 28 jaar geleden dat José Antonio in 1995 voor het eerst gekozen werd. Sindsdien heeft hij de Partido Popular (PP) lijsten geleid met als doel zijn geboortedorp Chercos, een dorp van minder dan 300 inwoners, te beschermen tegen de demografische uitdunning die veel plattelandsgemeenten in Spanje doormaken. Bij de verkiezingen van 2019 werd hij met een meerderheid herkozen, met vier van de zeven raadsleden. Met zijn blik gericht op zondag 28 mei, blijft hij vastberaden om zich opnieuw kandidaat te stellen en de missie voort te zetten die hij bijna drie decennia geleden begon.

Zijn politieke carrière begon na een leven van dienst in de Guardia Civil, waar hij in 1949 toetrad. Dit beroep bracht hem naar verschillende delen van Spanje, maar de meest impactvolle periode was eind jaren 70 in het Baskenland, midden in de bloeiperiode van de terroristische activiteiten van ETA. Torres was betrokken bij het onderzoeken van verschillende moorden.

Als José Antonio Torres herkozen wordt, zal hij zijn 100ste verjaardag vieren vanuit de burgemeestersstoel. Hij legt de nadruk op het feit dat hij geen salaris ontvangt voor deze positie, omdat hij leeft van zijn pensioenuitkering.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?