skip to Main Content
Het aantal Iberische lynxen is de laatste jaren flink toegenomen in Spanje

Het aantal Iberische lynxen is de laatste jaren flink toegenomen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

lynx1MADRID – Goed nieuws voor de met uitsterven bedreigde Iberische Lynx. Volgens het laatste onderzoek van het International Union for the Conversation of Nature is het aantal lynxen in Spanje en Portugal de laatste 10 jaar verdrievoudigd. Toch is er ook een minpunt wat betreft het overlijden van veel lynxen die aan worden gereden door auto’s, met name in het Doñana Park in Zuid Spanje.

Op dit moment leven er in Andalusië zo’n 320 exemplaren van de Iberische Lynx waarvan 100 vrouwtjes die dus kunnen zorgen voor de voortplanting. De grootste bedreigingen voor deze met uitsterven bedreigde diersoort zijn de auto’s, ziektes en illegale jacht, op zowel de lynxen alsook konijnen, de belangrijkste voedselbron. De wegen zijn echter de grootste doodsoorzaak waarbij lynxen worden aangereden wanneer ze de weg oversteken.

De Iberische lynx is een van de meest bedreigde katachtigen in de wereld en staat op de Rode Lijst van de IUCN. In 2002 waren er nog maar 52 lynxen in Spanje en Portugal. Dat kwam doordat illegaal wordt gejaagd op konijnen, de belangrijkste prooi voor de lynx. Doordat streng wordt opgetreden tegen de konijnenjacht en lynxen zijn uitgezet in Spanje, waren er 156 dieren in 2012 en inmiddels 320 in Andalusië.

De Iberische lynx leeft in het zuiden van Spanje in de bergachtige streken van de Sierra de Andújar en in de natte natuurgebieden van Coto Doñana aan de Atlantische kust.

Wikipedia schrijft: De pardellynx (of pardellos) (Lynx pardinus) wordt algemeen beschouwd als één van de zeldzaamste katachtigen. Hij komt enkel voor op het Iberisch Schiereiland, en wordt daarom ook wel Iberische lynx of Spaanse lynx genoemd. – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken