skip to Main Content
Madrid in het teken van de WorldPride 2017

Madrid in het teken van de WorldPride 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De hoofdstad van Spanje heeft de eer de vijfde stad te zijn waar de WorldPride gehouden wordt waarbij dit evenement de vorige edities vierde in Toronto (2014), Londen (2012), Jeruzalem (2006) en Rome (2000). De volgende editie zal in 2019 plaatsvinden in New York waarbij, net zoals in Madrid, alles draait om een manifestatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LGBT) ofwel een Gay Pride Parade of Gay Pride. Tussen 23 juni en 2 juli verwacht de organisatie meer dan 3 miljoen deelnemers en bezoekers aan dit massale evenement.

40 jaar geleden in 1977 werd in Barcelona de eerste LGBT gehouden om op te komen voor de rechten van de lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. De WorldPride wordt echter niet in Barcelona gevierd maar in Madrid, de stad waar elk jaar al een groots opgezette Gay Pride plaatsvindt en waar men dus genoeg ervaring heeft. Madrid staat bekend als gay-friendly en voor de organisatie was dit dan ook een logische locatie voor de vijfde editie van de WorldPride 2017. Er zullen vanuit de hele wereld lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders naar de stad komen om te demonstreren voor hun rechten maar tegenwoordig eigenlijk meer om te feesten en gezien te worden.

EuroPride Vs WorldPride

In Europa kent men de Europride die afwisselend in grote Europese steden georganiseerd wordt. WorldPride is een soortgelijk evenement, maar dan gehouden op de diverse continenten. De overkoepelende organisatie EPOA heeft besloten dat als WorldPride in Europa plaatsvindt, dit automatisch samenvalt met de EuroPride.

De eerste WorldPride met deelnemers en vertegenwoordigers uit vele landen in de wereld was de WorldPride 2000 in Rome. In dat jaar vierde de Rooms-Katholieke Kerk tevens het Heilig Jaar, wat daardoor tot een grote controverse leidde. De tweede WorldPride was voor augustus 2005 gepland in Jeruzalem, maar is uiteindelijk verschoven naar augustus 2006. In 2005 gingen in Amsterdam stemmen op om in 2010 te proberen ook een WorldPride te organiseren.

In oktober 2008 hebben zowel Londen als Stockholm hun kandidatuur ingediend bij InterPride. Beide wensten een WorldPride in 2012 te organiseren. In 2012 vond WorldPride plaats in Londen van 23 juni tot 8 juli, kort voor de Olympische Zomerspelen 2012. In 2009 streden Toronto en opnieuw Stockholm voor de WorldPride-licentie voor 2014 tijdens de Algemene Vergadering van InterPride in St. Petersburg, Florida. In 2014 ging de WorldPride naar Toronto (20 tot 29 juni).

Dankzij het succes van de EuroPride 2007 in Madrid in relatie tot het homohuwelijk en het grote aantal bezoekers van circa 2,5 miljoen, werd de Spaanse hoofdstad in 2012 uitverkoren om de 2017 te organiseren welke dus dit weekend van start gaat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by