Vuurwerk San Juan in Spanje: leuk voor mensen en verschrikkelijk voor dieren

Oeps ... foto ontbreekt!

Vuurwerk San Juan in Spanje: leuk voor mensen en verschrikkelijk voor dieren

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar weer hebben honden- en katteneigenaren weer een vervelende avond waarbij ze moeten toezien hoe hun geliefde huisdier een van de verschrikkelijkste avonden van het jaar heeft in Spanje. Het San Juan feest en de avond van 23 juni mogen dan leuk en aardig zijn voor de mensen, maar voor honden, katten en alle andere dieren is het feit dat er veel vuurwerk wordt afgeschoten en men rotjes laat knallen een lijdensweg. De Verbena de San Juan is op veel plaatsen zelfs erger dan oudejaarsavond in Spanje.

Voor honden en katten zijn de harde en onverwachte knallen van de rotjes (petardos) en vuurwerk (fuegos artificiales) geen feest en is het een groot lijden voor de viervoeters. Mensen schrikken er ook vaak van, maar wij weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor de honden en katten is dat anders aangezien de angst voor harde geluiden een natuurlijke angst is die direct te maken heeft met de overlevingsdrang. Daarnaast wordt de angst voor vuurwerk en rotjes ook wel eens omschreven als “acustofobia”, de angst voor geluid.

Dit kan zich uiten door middel van non-stop blaffen of janken, maar ook het wegkruipen onder een bed, achter de bank, in het toilet, badkamer of welke andere plaats dan ook. Mocht je buiten lopen en de hond loopt los en zelfs aan de riem kan een enkel rotje al genoeg reden zijn dat de hond er vandoor gaat en vaak niet meer terug te roepen is.

Helaas is het afsteken van vuurwerk en het laten knallen van rotjes niet iets van alleen maar de avond van 23 op 24 juni, maar ook al dagen daarvoor en erna. Vuurwerk en rotjes zijn dan ook overal te koop waarbij er overal in Spaanse steden en dorpen huisjes, caravans of bestelbussen staan waar men vuurwerk en rotjes kan kopen.

Maatregelen

Naast een lijdensweg voor de dieren is het vaak ook een lijden voor de baasjes om te zien dat hun geliefde viervoeter zo aan het lijden is. De eerste reactie van een baasje is dan ook om hun hond of kat gerust te stellen, te aaien etc. maar volgens experts is dat juist iets wat men dus niet moet doen. Hieronder enkele van de vele manieren om te zorgen dat een hond minder of geen angst heeft tijdens de avond van 23 juni.

  • Een veilige plaats voor de hond of kat creëren waar het dier van tevoren al aan kan wennen. Het liefst dient dit een ruimte te zijn zonder ramen en als het even kan met een deur die deels dicht kan bijvoorbeeld een toilet of badkamer of opberghok.
  • De hond en kat binnen laten waarbij je eventueel de televisie of radio aan kunt aanzetten waardoor het geluid van buiten op straat gedempt wordt.
  • Houdt de ramen en deuren dicht en als dat erg warm is in Spanje zet eventueel een airconditioning aan zodat het niet te warm wordt.
  • Probeer de aandacht van de hond af te leiden door een grote kluif te geven of de kat door speeltjes.
  • Leg eventueel een grote deken neer waar de hond of kat lekker in weg kan kruipen.
  • Voordat het feest echt losbarst, dien je een hond alleen aangelijnd uit te laten en niet los te laten lopen want als er een knal is kan de hond schrikken en wegrennen zonder nog te luisteren naar het baasje. Katten dienen binnen te blijven, ook al zullen ze dat niet leuk vinden.
  • Beloon de hond of kat bij goed gedrag bijvoorbeeld als een hond rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt of men rotjes gooit.
  • Steek je zelf ook vuurwerk af of gooi je rotjes, doe dit dan niet in je eigen tuin maar verder weg zonder je hond of kat daarmee lastig te vallen.
  • Ook belangrijk: blijf zelf kalm. Een gestrest baasje is niet goed voor een hond of kat die dat gedrag zal overnemen. Een rustig baasje zorgt vaak ook voor een rustig huisdier.
  • Probeer een hond of kat tijdens het vuurwerk en rotjes avond niet alleen te laten.

Medicijnen

Als de hond of kat erg bang is proberen de baasjes de angst vaak te verlagen door het geven van medicijnen, kalmerende middelen en in sommige gevallen zelfs de Bach-bloesemtherapie (flores de Bach in het Spaans). Of deze middelen en medicijnen helpen is sterk afhankelijk van de hond of kat en is per geval anders. Een dierenarts kan eventueel verder helpen hiermee.

Enkele middelen die men kan geven zijn: Telizen, Clomicalm, Zylkene en het Calm Diet van Royal Canin welke blijkt te werken. Maar, voordat je als baasje dit soort middelen gaat gebruiken dien je informatie in te winnen bij een dierenarts en niet zomaar iets doen wat wellicht averechts kan werken in het gedrag van een huisdier.

Kleding

Er is ook een speciaal kledingstuk of harnas zijn genaamd “Thundershirt” dat de angst bij honden lijkt te verminderen. Thundershirt kan niet alleen gebruikt worden bij angst tegen vuurwerk en rotjes, maar ook bij onweer, scheidings/verlatingsangst, problemen met blaffen, angst voor elk geluid, auto- of reisangst, trekken aan de lijn, angst voor hondenhok, etc.

Het thundershirt geeft een zachte, constante druk. Dit heeft een kalmerend effect voor de meeste honden. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van het Thundershirt. In Spanje is dit shirt te krijgen bij o.a. de online en normale winkels van Tiendanimal en ook online bij Amazon.

Ga naar de inhoud