Het gebruik van zwembaden in post-corona tijd in Spanje

Het gebruik van zwembaden in post-corona tijd in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje is sinds 21 juni in de nieuwe normaliteit terecht gekomen wat de periode is na de noodtoestand en het de-escalatieproces die beide op 21 juni in heel Spanje zijn beëindigd. Maar deze post-corona tijd houdt niet automatisch in dat alles weer is zoals voor de corona-crisis. Dat merken veel mensen die in Spanje wonen en dat zullen de internationale toeristen ook gaan merken wanneer ze op vakantie komen in Spanje. Een van de plaatsen waar een andere periode duidelijk zal worden zijn de zwembaden.

Kan ik zwemmen als ik op vakantie ga in Spanje? Mag ik gebruik maken van het zwembad van het wooncomplex? Moet ik met een mondkapje zwemmen? Mag ik zonnen naast het zwembad? Allemaal vragen waar we proberen antwoord op te geven maar daarbij moet je rekening houden dat alle autonome regio’s in Spanje er andere regels op na kunnen houden. Dat wil zeggen, wat geldt op de Canarische Eilanden hoeft niet hetzelfde te zijn als in Alicante of Madrid of Catalonië en in Andalusië.

Over het algemeen zijn alle zwembaden weer open of gaan ze binnenkort open. Als je in een zwembad zwemt loop je weinig risico om met het coronavirus besmet te raken doordat het chloor het virus doodt maar de ruimtes rondom een zwembad zijn wel mogelijke besmettingsplaatsen.

De interactie tussen mensen is het echte besmettingsgevaar en dus samen spelen, bij elkaar hangen, douchen, zonnen en zwemmen kan eventueel gevaarlijk zijn. Daarom gelden er in Spanje maatregelen die men in acht moet nemen en waarmee men te maken krijgt.

Minder zwemmers

Een van de regels die geldt op die plaatsen waar zwembaden zijn is het aantal aanwezige mensen en de controle op dat aantal (limitación de aforo y control de accesos).  In de meeste autonome regio’s wordt gesproken over een capaciteit van 65% tot 75%. Dat kan dus inhouden dat er minder mensen zijn toegestaan in en rondom de zwembaden, houdt daar dus rekening mee als je ergens verblijft tijdens je vakantie, wellicht moet je reserveren.

Afstand van 2 meter

Tussen de zonnebedjes in zal een afstand gelden van tenminste 2 of 1,5 meter waardoor men dus meer ruimte heeft. Als je binnen de veiligheidszone blijft van 4 bij 4 meter (of 2,50 bij 2,50 m afhankelijk van de autonome regio) dan hoef je geen mondkapje te dragen maar stel je loopt naar de bar en er zijn meer mensen aanwezig dan is de 1,5 meter social distance moeilijk te handhaven en dus zou je een mondkapje moeten dragen.

In het zwembad

Probeer in het zwembad zo min mogelijk in contact te komen met andere zwemmers. Het water zelf zal vanwege het aanwezige chloor geen coronavirus bevatten maar de andere zwemmers kunnen wel coronavirus hebben en aangezien de meeste zwemmers hun hoofd boven water houden is het vermijden van contact altijd beter.

Was je handen

Probeer zoveel mogelijk je handen te wassen en of desinfecteren met de eigen meegebrachte handgel. Weliswaar moeten de verantwoordelijken voor de zwembaden continue meerdere keren per dag alles desinfecteren en schoonmaken,de eigen voorzichtigheid en voorbereiding is altijd beter en makkelijker te controleren.

Plastic zakken

Neem plastic zakken mee waarin je eventueel kleding die je gedragen hebt bij het zwembad kunt stoppen om te voorkomen dat deze kleding andere kleding besmet. De kans hierop is klein maar je weet maar nooit.

Douches en sanitaire ruimtes

Pas goed op bij de douches en sanitaire ruimtes want dat zijn plaatsen waar men makkelijk besmet kan raken. Volgens de regels worden deze gedurende de hele dag schoongemaakt en gedesinfecteerd maar je kunt maar beter voorzichtig zijn of douchen en gebruik maken van het toilet in de eigen kamer/bungalow etc.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.