Medewerkers nertsenbedrijven Spanje ook besmet met coronavirus

Medewerkers nertsenbedrijven Spanje ook besmet met coronavirus
Beeld: Wikimedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Net zoals in Nederland zijn er ook corona besmettingen gemeld bij nertsenbedrijven in Spanje. Eind mei werd er melding gedaan van 7 besmettingen bij een ‘granja de visones’ in de provincie Teruel in het zuiden van de autonome regio Aragón. De nertsen-crisis is echter niet te vergelijken met die van de nertsenbedrijven in Nederland.

Deze maandag werd bekend dat er in Nederland opnieuw nertsen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Bij eerdere besmettingen raakten zowel de nertsen als medewerkers besmet met het coronavirus. Meteen daarna werden alle nertsenbedrijven gescreend en geruimd waarbij honderdduizenden nertsen uit voorzorg werden vergast.

De corona besmettingen bij de nertsenfokkerijen in Nederland hebben ervoor gezorgd dat deze bedrijven waarschijnlijk eerder gesloten gaan worden dan gepland. Zoals nu is afgesproken zouden de nertsenfokkerijen in 2024 hun deuren moeten sluiten maar deze dinsdag wordt in de Tweede Kamer gestemd over een vervroegde sluiting.

In Nederland zijn ongeveer 130 nertsenfokkerijen waar meer dan 800.000 nertsen gefokt worden. Het virus is aangetroffen op 15 nertsenbedrijven in Noord-Brabant en Limburg. 

In Spanje zijn 38 nertsenfokkerijen te vinden maar is slechts bekend dat er mensen en nertsen besmet zijn geraakt bij één bedrijf in La Puebla de Valverde in de provincie Teruel (Aragón). 

Ook in Spanje zijn dus nertsenfokkerijen (granjas de visones) te vinden en ook in Spanje wordt nu bescheiden gediscussieerd over de sluiting van deze fokkerijen. Het is de politieke partij Unidas-Podemos die een sluiting wil van de ‘granjas de visón americano’, net zoals in Nederland. 

In Nederland heeft men nertsenfokkerijen geruimd en zijn er honderdduizenden dieren als voorzorgsmaatregel vergast. In Spanje is men nog niet zo ver en zijn nog geen dieren gedood maar worden er wel onderzoeken en tests gedaan. 

De fokkerijen of ‘granjas’ houden nertsen of ‘visones’ voor hun vacht die gebruikt wordt om bont van te maken. In Nederland wordt het overgrote deel van de nertsenpelzen geëxporteerd naar hoofdzakelijk Denemarken en Finland. 

Het is ons niet bekend en we hebben geen duidelijke informatie kunnen vinden wat er gebeurt met de nertsenpelzen in Spanje maar we weten wel dat er jaarlijks zo’n 300.000 dieren worden vergast. Op de website infoanimal is een korte documentaire te vinden over de lijdensweg van nertsen in Spanje (gevoelig beeldmateriaal).

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft in Spanje half juni in een brief gevraagd aan de ministers Ribera, Illa en Planas om de nertsenfokkerijen te sluiten in Spanje omdat deze ‘biologische bommen’ zijn. Het WWF eist dat deze ‘granjas’ onmiddellijk gesloten worden vanwege het risico voor de menselijke gezondheid en de ernstige ecologische impact van deze fokkerijen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.