Regering sluit nieuwe noodtoestand niet uit bij corona-uitbraken Spanje

Regering sluit nieuwe noodtoestand niet uit bij corona-uitbraken Spanje
Beeld: Europa Press

Regering sluit nieuwe noodtoestand niet uit bij corona-uitbraken Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Weliswaar is de noodtoestand voorbij in Spanje en is er in het hele land een einde gekomen aan het de-escalatieproces waarin men gedurende anderhalve maand op weg ging naar de nieuwe normaliteit, het coronavirus is er nog steeds en dat is overduidelijk met de nieuwe uitbraken die dagelijks gemeld worden in het land. De vicepremier Carmen Calvo sluit geen enkel toekomstig scenario uit waarbij ook een hele of gedeeltelijke noodtoestand onderdeel is.

De laatste corona-uitbraken zijn gemeld bij een landbouwbedrijf in Huesca (Aragón), een bejaardenhuis in Lerida (Catalonië) en in Murcia. Op dit moment zijn er 12 uitbraken van corona-besmettingen actief en is een twintigtal uitbraken onder controle, aldus het Ministerie van Volksgezondheid.

In een interview meldde de eerste vicepremier van Spanje Carmen Calvo dat de regering niet zal terugdeinzen om nieuwe maatregelen te nemen als er meerdere corona-uitbraken komen in het land. Daarbij sluit de minister en vicepremier niet uit dat er voor heel Spanje of slechts in delen van Spanje nieuwe noodtoestanden komen om de bewegingsvrijheid te beperken.

Iedereen weet dat met de bewegingsvrijheden en de opening van de grenzen voor het internationale reis- en vakantieverkeer er nieuwe corona-besmettingen bij gaan komen in Spanje. Gelukkig zijn de ziekenhuizen nu beter voorbereid en zijn er genoeg mondkapjes, beschermende kleding, brillen, handschoenen etc. te vinden. Maar dat wil volgens Calvo niet zeggen dat men niet voorzichtig moet zijn en verantwoord moet omgaan met de nieuwe situatie.

Carmen Calvo raakte zelf ook besmet met het coronavirus en heeft een tijdje ernstig ziek in het ziekenhuis gelegen, een periode waar ze niet graag aan terug denkt omdat ze bang was en nog steeds is voor de gevolgen. Die angst deelt de vicepremier met andere corona-patiënten die het virus overleefd hebben maar moeilijke tijden hebben doorgemaakt en nog steeds last hebben van de nasleep van het virus.

Volgens de vicepremier is het op dit moment belangrijk om snel en adequaat te kunnen handelen in geval van een corona-uitbraak waarbij men alle nodige maatregelen dient te nemen. Daarom is een samenwerking tussen de gezondheidsdiensten in de verschillende autonome regio’s erg belangrijk en ook de samenwerking tussen de politieke partijen.

Corona-uitbraken

Op dit moment zijn er diverse corona-uitbraken bekend zoals:

  • Lerida (Catalonië) 18 besmettingen in bejaardenhuis
  • Huesca (Aragón) 14 besmettingen bij fruitkweker
  • Pamplona (Navarra) 21 besmettingen familie etentje
  • Murcia – 16 besmettingen import waarschijnlijk uit Bolivia
  • Fuerteventura – 11 besmettingen illegale vluchtelingen
  • La Coruña (Galicië) – 9 besmettingen afkomstig uit Portugal en Brazilië
  • Bilbao (Baskenland) – 8 besmettingen in bejaardenhuis
  • Vitoria (Baskenland) – 1 besmetting dagopvancentrum
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.