Search
menu
Search

Algo de españa – deel 1: emigreren

Algo de españa
Beeld: SuperGoedSpaansLeren.nl

Algo de españa – deel 1: emigreren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl 

Even vooraf in het kort: Het Spaanse woord of zin van de dag stopt met nummer 300. La palabra española 1 t/m 300 zijn we aan het herhalen via www.facebook.com/supergoedspaansleren of via https://www.instagram.com/cintha_supergoedspaansleren.nl/  Heb je geen Facebook of Instagram dan kun je deze lesjes ook elke week krijgen via het maandabonnement. Dit abonnement duurt een jaar, maar je kunt elke maand stoppen als je wilt. Zie meer informatie via www.supergoedspaansleren.nl/abonnement

Algo de españa (deel 1) 

Ik krijg heel veel vragen over emigreren naar Spanje. Het eerste wat ik altijd benoem is denk niet dat Spanje een Nederland of België onder de zon is. Je kan meestal niet zomaar even iets regelen. La burocracia – uitspraak: la boerokracia (slissende C) – de bureaucratie.

Mi España

En Spanje is groot, vergelijk het maar als je even van Nederland naar Noord Italië of Oostenrijk rijdt. Het leven in de omgeving van Barcelona is niet te vergelijken met het leven in Andalusië.

Wij emigreerden met het gezin precies 6 jaar geleden naar Extremadura. Madre mía, lijkt wel héél lang geleden als je de foto´s ziet. De kinderen toen 10 en 12 jaar jong vonden het wel een uitdaging en wilden wel eens ´opnieuw` beginnen. Één jaar zouden we het proberen. En na dat jaar zeiden de kinderen: ¨Mam, we gaan toch niet terug hè?¨ Behalve mijn Spaanse man, die is zo verliefd op Nederland, op haar inwoners en op haar mentaliteit. En ook dat snap ik. mi marido está enamorado de los Países Bajos – uitspraak: mie marido esta enamorado de los Paieses bagos – mijn man is verliefd op Nederland

Mentaliteitsverschilletje

Als echte Spaanse Westlanders waren wij gewend aan de Westlandse mentaliteit, niet lullen maar poetsen. En als je dan ineens weer tussen de Spanjaarden zit, dan zie je het enorme verschil. En van allebei valt veel te zeggen. Spanjaarden zijn er natuurlijk supergoed in om te genieten, te relaxen en om niets te doen. En Nederlanders vinden dat veel moeilijker. Waardoor je ook gelijk het verschil ziet in mentaliteit. Relájate – uitspraak: relagate klemtoon op de 1e A – relax !!

Schop onder je kont

Kijk maar eens naar ons landje, hoe piepklein het is en hoe groot het eigenlijk op de kaart is. Doorzetters, vooruitstrevend, grote mond en gewoon doen. Absoluut iets om trots op te zijn, niet zo zeer op die grote mond, maar daardoor bereik je vaak wel wat je wilt bereiken. Hoewel het ook tegen je kan werken, maar daarover vertel ik een andere keer.

En na 6 jaar hier verblijven denk ik toch vaak, tjonge jonge Spaans bedrijf onderneem eens actie. Of Spaanse ambtenaar ze zouden je een schop onder je kont moeten geven. En natuurlijk zijn er absoluut uitzonderingen en heb je ook in Nederland vergelijkbare taferelen. Maar hier valt het op. En zoals ik al zei, Barcelona en omgeving of het Baskenland zijn niet te vergelijken met bijvoorbeeld Andalusië of Extremadura. Barcelona (slissende C) – El País Vasco – uitspraak: el paies basko – Andalucía – slissende C en de klemtoon op de i – Extremadura spreekt voor zich.

Hoeveel jaar wil je terug in de tijd

En zo is Spanje heel groot, 12x groter dan Nederland en kun je het eigenlijk onderverdelen in vele kleine landjes met eigen regeringen en eigen regels. En het is zeker allemaal niet zo top geregeld als in Nederland. Het is een beetje een reis terug in de tijd, afhankelijk per regio hoeveel jaar terug in de tijd. Un viaje en el tiempo – uitspraak: oen biagge in el tjempo – Een reis in de tijd.

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Viva España

Nu denk je zeker, nou dat is niet zo positief. Maar weet je, ik zou Spanje voor geen goud willen ruilen met Nederland. Wat ik zojuist opnoemde weegt niet op tegen alle voordelen die Spanje geeft. Voor sommige mensen is Spanje gewoon goed voor de gezondheid. De zon is heerlijk, het relaxte vind ik super. De vriendelijkheid van de Spanjaarden vind ik ongekend. Het lieve, zorgzame, maar ook de ruimte, vergezichten en het rustige vind ik geweldig. En je levensstandaard ligt hoog als je wilt. Me encanta España – uitspraak: me enkanta espanja – Ik ben dol op Spanje.

Leef je droom

Voor ons is Extremadura het paradijs op aarde. Maar iedereen is anders, iedereen heeft zijn eigen wensen en toekomstdromen. Het belangrijkste vind ik, leef je droom of dat nou in Nederland, België, Spanje of waar dan ook is. En als je iets graag eens wilt proberen doe dat dan gewoon. Het leven is te kort om iets niet te doen. En daarbij je krijgt de kans om alles uit het leven te halen, doe dat dan ook.

Hasta la semana que viene. Uitspraak: asta la semana ké bjenne – Tot volgende week.

Un beso Cintha: www.supergoedspaansleren.nl

gezin
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?