menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederlandse pers: Spaanse vasteland blijft ORANJE reisadvies houden

Nederlandse pers: Spaanse vasteland blijft ORANJE reisadvies houden
Beeld: 123rf

Nederlandse pers: Spaanse vasteland blijft ORANJE reisadvies houden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als we de Nederlandse pers moeten geloven zal Spanje ook na de aankomende reisadviezen veranderingen op ORANJE blijven. Dat wil zeggen dat het Spaanse vasteland de ORANJE kleur blijft behouden en de Balearen en Canarische Eilanden de GELE kleur, zoals nu al het geval is wat betreft de reisadviezen. 

Daarmee zit het Nederlandse Buitenlandse Zaken en het RIVM niet op dezelfde lijn als het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) dat op donderdag 17 juni al veel gebieden in Spanje op groen en geel plaatste terwijl Nederland als een van de weinige EU landen rood bleef.

De kleurcode van Spanje is op dit moment gedeeltelijk GEEL en ORANJE. Na een verblijf op de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma, El Hierro en La Graciosa) en de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) hoef je bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er geldt voor terugkeer uit deze gebieden ook geen testverplichting meer. Deze maatregelen zijn er nog wel voor de rest van Spanje.

Volgens Nos.nl zal het reizen naar Frankrijk vanaf 24 of 25 juni wel weer mogelijk zijn omdat het reisadvies voor dit populaire vakantieland van ORANJE naar GEEL gaat. Daardoor mogen niet-noodzakelijke reizen zoals vakantie weer en hoeven vakantiegangers na terugkeer niet in quarantaine of zich te laten testen.

Ook België (op het Brussels Gewest na) krijgt een GELE kleur, net zoals Estland, Slovenië, de regio rond Zagreb in Kroatië, Griekenland (op Athene na) en Litouwen. De stad Lissabon gaat weer naar ORANJE terwijl de rest van Portugal wel GEEL blijft.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding is het daar klaarblijkelijk niet mee eens want sinds donderdag 17 juni hebben de regio’s Balearen, Valencia regio en Galicië de GROENE kleur en Murcia, Catalonië, Navarra, baskenland, Asturië, Cantabrië, Castilië en León, Madrid regio en Extremadura de ORANJE kleur terwijl Aragón, La Rioja, Castilla-La Mancha en Andalusië nog op ROOD staan. De rest van Europa kreeg een GROENE of ORANJE kleur behalve Nederland dat ROOD bleef.

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de situatie in Spanje wel aan het verbeteren maar nog niet voldoende om daar veilig op vakantie te kunnen gaan. Het RIVM kijkt daarbij ook naar het aantal positieve tests en het aantal vakantiegangers dat na een verblijf in Spanje besmet terugkeert.

Volgens de laatste cijfers zijn er uit Spanje (en Portugal) in één week tijd 205 jongeren tussen de 15 en 19 jaar die uit Spanje terugkwamen positief getest op corona na thuiskomst in Nederland wat meer is dan daarvoor toen er slechts enkele gevallen bekend waren. Het RIVM gaat uit van eindexamenkandidaten die naar Spanje of Portugal zijn gegaan om feest te vieren. Het RIVM denkt dat deze jongeren met de deltavariant (Indiase variant) zijn besmet geraakt en dan is de verspreidingskans veel groter.