Duinen van Maspalomas op Gran Canaria krijgen nieuw zand

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

LAS PALMAS – De beroemde duinen van Maspalomas op het Canarische eiland Gran Canaria verliezen elk jaar zand en dat gaat nu aangevuld worden om de duinen weer vorm te geven. In totaal zal men 60.000 kubieke meter aan zand gaan aanleveren de komende twee jaar. Het is een lang stappenplan maar wel belangrijke genoeg om de duinen en het ecosysteem te beheren.

Elk jaar verliezen de “dunas” in Maspalomas gemiddeld 45.000 kubieke meter zand. Daarom vinden de autoriteiten dat het tijd wordt om de duinen te redden met een twee jaar durend project. De totale kosten zullen oplopen tot 1.155.000 euro, volgens de krant Canarias7.

90 jaar

Gedurende de afgelopen 50 jaar heeft men de duinen intensief geëxploiteerd, mede vanwege de enorme groei in het toerisme. Specialisten zeggen dat de duinen in Maspalomas nog een levenscyclus hebben van 90 jaar waarna de invloed van het weer ervoor gezorgd zal hebben dat de duinen zoals men deze nu kent grotendeels verdwenen zal zijn.

Primeur

Het is de eerste keer dat er een groot opgezet plan is om een grote hoeveelheid zand naar de duinen te brengen, niet alleen voor Gran Canaria en Spanje maar op de wereld. Het gaat om 300.000 kubieke meter zand afkomstig van het deel vanaf het deel dat bekend staat als Punta de la Bajeta tot aan de grens met Playa del Inglés waar de duinen beginnen.

Plannen

De herstelwerkzaamheden zullen ruim twee jaar in beslag gaan nemen en verdeeld worden in vier fases. Naast het aanbrengen van zand is men ook van plan om verloren gegane planten te herintroduceren.

Ook wil men acht kilometer aan wandelpaden herstellen of terugwinnen. Er zullen ook systemen worden aangebracht om ervoor te zorgen dat er jaarlijks niet zoveel zand verloren gaat en om op semi-kunstmatige wijze nieuwe duinen te vormen.

Wanneer

De werkzaamheden gaan komende 1 oktober (2018) beginnen waarbij bijna alle werkzaamheden gedurende de nacht worden uitgevoerd om zo min mogelijk de toeristen lastig te vallen.

De duinen

De duinen in het zuidoosten van Maspalomas zijn ongeveer zes kilometer lang en één tot twee kilometer breed. Ze bestaan uit fijn zand dat als verpulverde zeeschelpen door de branding werd aangespoeld.

In de duinen ligt het enige officiële naturistenterrein van Gran Canaria. Bij de 68 meter hoge vuurtoren El Faro uit 1889 ligt het natuurgebied la Charca de Maspalomas, waar veel watervogels broeden. De duinen en la Charca zijn sinds 1987 beschermd als natuurgebieden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

16 december 2019.momenteel hier en nog niets gemerkt van suppletie. Wel op een groot deel langs de zeerand van plaYa del ingles ongelooflijk veel grijze kiezels en stenen. Je kan er bijna niet meer wandelen naar Maspalomas. Strand gaat zwaar achteruit ook dat zwart lavazand dat aanspoelt.

Nu val ik van mijne stoel ! Ik dacht dat het zand van Afrika kwam overgewaaid zoals in fuerteventura .. waar gaan ze dat zand halen dan ?!! !!

Nou dat doet pijn van je stoel vallen ? kijk het wordt gezegd dat het zand van de Sahara is overgewaaid naar Maspalomas maar Recentelijk is op het nieuws gezegd dat het zou wel van een tsunami zijn gewest dus

waar halen ze vandaan dat zand.Goede vraag nou in de loop dr jaren door sterke stroming rond de duinen en veel wind is de meest van dat zand verdwenen in zee.niet zo ver van de kust in een vallei dus en ik denk dat met enorme stofzuigen met grote schepen gaan ze uit zee zuigen en terug op de Duinen ik ben vlakbij geboren Daroom

Ja, dat doen wij dan gewoon op het toilet…..

Maar inderdaad ze zullen het wel opspuiten uit zee, al hebben ze geloof ik jaren gelden al eens eerder die duinen van extra zand voorzien en voeren ze ook zand van elders aan met enorme scheepsladingen tegelijk.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.