skip to Main Content
Duinen van Maspalomas op Gran Canaria krijgen nieuw zand
Pixabay

Duinen van Maspalomas op Gran Canaria krijgen nieuw zand

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Duinen van Maspalomas op Gran Canaria krijgen nieuw zand

Pixabay

LAS PALMAS – De beroemde duinen van Maspalomas op het Canarische eiland Gran Canaria verliezen elk jaar zand en dat gaat nu aangevuld worden om de duinen weer vorm te geven. In totaal zal men 60.000 kubieke meter aan zand gaan aanleveren de komende twee jaar. Het is een lang stappenplan maar wel belangrijke genoeg om de duinen en het ecosysteem te beheren.

Elk jaar verliezen de “dunas” in Maspalomas gemiddeld 45.000 kubieke meter zand. Daarom vinden de autoriteiten dat het tijd wordt om de duinen te redden met een twee jaar durend project. De totale kosten zullen oplopen tot 1.155.000 euro, volgens de krant Canarias7.

90 jaar

Gedurende de afgelopen 50 jaar heeft men de duinen intensief geëxploiteerd, mede vanwege de enorme groei in het toerisme. Specialisten zeggen dat de duinen in Maspalomas nog een levenscyclus hebben van 90 jaar waarna de invloed van het weer ervoor gezorgd zal hebben dat de duinen zoals men deze nu kent grotendeels verdwenen zal zijn.

Primeur

Het is de eerste keer dat er een groot opgezet plan is om een grote hoeveelheid zand naar de duinen te brengen, niet alleen voor Gran Canaria en Spanje maar op de wereld. Het gaat om 300.000 kubieke meter zand afkomstig van het deel vanaf het deel dat bekend staat als Punta de la Bajeta tot aan de grens met Playa del Inglés waar de duinen beginnen.

Plannen

De herstelwerkzaamheden zullen ruim twee jaar in beslag gaan nemen en verdeeld worden in vier fases. Naast het aanbrengen van zand is men ook van plan om verloren gegane planten te herintroduceren.

Ook wil men acht kilometer aan wandelpaden herstellen of terugwinnen. Er zullen ook systemen worden aangebracht om ervoor te zorgen dat er jaarlijks niet zoveel zand verloren gaat en om op semi-kunstmatige wijze nieuwe duinen te vormen.

Wanneer

De werkzaamheden gaan komende 1 oktober (2018) beginnen waarbij bijna alle werkzaamheden gedurende de nacht worden uitgevoerd om zo min mogelijk de toeristen lastig te vallen.

De duinen

De duinen in het zuidoosten van Maspalomas zijn ongeveer zes kilometer lang en één tot twee kilometer breed. Ze bestaan uit fijn zand dat als verpulverde zeeschelpen door de branding werd aangespoeld.

In de duinen ligt het enige officiële naturistenterrein van Gran Canaria. Bij de 68 meter hoge vuurtoren El Faro uit 1889 ligt het natuurgebied la Charca de Maspalomas, waar veel watervogels broeden. De duinen en la Charca zijn sinds 1987 beschermd als natuurgebieden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Nu val ik van mijne stoel ! Ik dacht dat het zand van Afrika kwam overgewaaid zoals in fuerteventura .. waar gaan ze dat zand halen dan ?!! !!

  1. Nou dat doet pijn van je stoel vallen ? kijk het wordt gezegd dat het zand van de Sahara is overgewaaid naar Maspalomas maar Recentelijk is op het nieuws gezegd dat het zou wel van een tsunami zijn gewest dus

  2. waar halen ze vandaan dat zand.Goede vraag nou in de loop dr jaren door sterke stroming rond de duinen en veel wind is de meest van dat zand verdwenen in zee.niet zo ver van de kust in een vallei dus en ik denk dat met enorme stofzuigen met grote schepen gaan ze uit zee zuigen en terug op de Duinen ik ben vlakbij geboren Daroom

   1. Ja, dat doen wij dan gewoon op het toilet…..

    Maar inderdaad ze zullen het wel opspuiten uit zee, al hebben ze geloof ik jaren gelden al eens eerder die duinen van extra zand voorzien en voeren ze ook zand van elders aan met enorme scheepsladingen tegelijk.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by